Hakirali Canonov printer kako bi na njemu pokrenuli Doom

16.09.2014. 13:25 / Izvor: 24sata
Hakirali Canonov printer kako bi na njemu pokrenuli Doom

Ako možete pokrenuti Doom na printeru, možete raditi i puno opakije stvari, kaže Michael Jordon koji je htio upozoriti na sigurnosne propuste kod povezanih uređaja.

Legendarna pucačina Doom prije 20 godina bila je revolucionarna igra, a danas ju koriste etični hakeri kako bi demonstrirali propuste u uređajima povezanima na mrežu, piše Guardian.

Michael Jordon iz tvrtke Context Information Security na konferenciji 44Con u Londonu je pokazao kako se može probiti Canonov kućni PIXMA printer, koji se može bežično spajati s drugim uređajima.

Projektom se odlučio baviti kako bi upozorio na sigurnosne probleme oko povezanih uređaja, a trebalo mu je ukupno četiri mjeseca da pokrene igru na printeru. Canon je izjavio da planiraju zakrpati rupe u softveru na budućim printerima, piše BBC.

Zašto Doom na printeru?

"Ako možete pokrenuti Doom na printeru, možete raditi i puno opakije stvari", rekao je.

Samo hakiranje printera je bilo lagano, jer uređaj ima web sučelje koje nema lozinku ili korisničko ime kao zaštitu. No, ubrzo je shvatio da ga se može iskoristiti kako bi pokrenuo nadogradnju softvera. Netko bi tako mogao promijeniti postavke printera i uvjeriti ga da zatraži nadogradnju sa servera na kojem je maliciozni softver, a ne sa službenog Canonovog.

Haker bi tako mogao otkriti koje dokumente printer printa, ali i poslati naredbe koje će ga zagušiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza