Preko mobilne mreže ostvarili brzinu od 1 terabit po sekundi

26.02.2015. 13:35 / Izvor: 24sata
Preko mobilne mreže ostvarili brzinu od 1 terabit po sekundi

To je otprilike 65.000 puta brže od trenutačno aktualnog 4G standarda surfanja. Procjenjuje se da bi 5G tehnologiju operatori mogli početi koristiti u idućih pet godina.

U mnogim krajevima svijeta još nije u potpunosti zaživio niti 4G, a istraživači sa Sveučilišta u Surreyju uspjeli su testirati 5G standard i postići brzine od čak 1 terabit po sekundi što je otprilike 65.000 puta puta brže od sadašnjeg 4G-a. Istraživanje je obavio odjel pod nazivom  5GIC, a njegov čelnik Rahim Tafazolli  izjavio je kako se nada da će tehnologija operatorima biti dostupna već 2018. godine.

Britanski telekomunikacijski regulator Ofcom procjenjuje da bi 5G mobilna mreža u toj zemlji trebala zaživjeti do 2020. godine, javlja BBC News.

Testiranje 5G brzina nedavno je obavio i korejski Samsung, ali je uspio postići brzinu od "samo" 7,5 gigabita po sekundi što je tek jedan posto brzine koju je ostvario tim iz Surreyja.

"Zadovoljni smo jer možemo surfati brzinom od 1 terabit po sekundu. To je kapacitet jednak optici, ali prednost je što mi to radimo bežično", rekao je Tafazolli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza