Gradska tržnica Čapljina se vraća na staru lokaciju u centar grada

22.10.2014. 10:45 / Izvor: eKapija.ba
Gradska tržnica Čapljina se vraća na staru lokaciju u centar grada

Na zahtjev većeg broja građana, Općina Čapljina je pristupila izradi Urbanističkog projekta Gradske tržnice. Prijedlog je bio da se tržnica vrati na mjesto gdje je nekad bila, a to je trenutno zapušteni prostor, na atraktivnoj gradskoj lokaciji

Na zahtjev većeg broja građana, Općina Čapljina je pristupila izradi Urbanističkog projekta Gradske tržnice. Prijedlog je bio da se tržnica vrati na mjesto gdje je nekad bila, a to je trenutno zapušteni prostor, na atraktivnoj gradskoj lokaciji. Tako je osnovni cilj projekta aktiviranje i vraćanje života na centralni gradski lokalitet.

"Ovim Urbanistističkim projektom predviđena je izgradnja tri objekta. U jednom objektu će biti prodaja voća i povrća, mesa, ribe, sira i sl. i površina tog dijela je 206 m2. Ispred bi bio natkriveni prostor gdje bi bila prodaja na otvorenom, mada postoji mogućnost u periodu kad je hladno da se i taj prostor zatvori. Tako bi se u zimskom periodu omogućila prodaja artikala i na tim stolovima. Drugi objekt je namijenjen ugostiteljskom sadržaju, a treći objekt će biti multifunkcionalan", kaže u razgovoru za eKapija.ba Irena Bakalar- Bulum iz Službe za urbanizam u Općini Čapljina.

Objekt B će imati površinu cca 120m². Glavnom, južnom fasadom je otvoren prema trgu kojeg formira sa ostalim planiranim objektima. Istočna fasada objekta orijentirana je na pješački prolaz i planirano uređeno zelenilo. U ovom objektu namijenjeno je smještanje ugostiteljskih sadržaja, zbog čega je osiguran prostor za kuhinju sa dimnjakom, ali i prostori za pomične stolove južno i istočno od objekta.

Površina trećeg objekta je oko 160 m2 i imaće prizemlje i jedan kat. U prizemlju objekta planirani su poslovni prostori za butike, samoposlugu, prostor za čuvara, vertikalne komunikacije koje vode na kat objekta. Na katu su uredi namijenjeni za smještaj uprave tržnice, ali i 80m² poslovnih prostora za različite namjene, zavisno od potreba budućih investitora.

PRISTUP OBJEKTIMA

Otežavajuću okolnost u funkcionalnom rješavanju UP predstavljaju dva individualna stambena objekta na predmetnoj lokaciji tržnice. Kako bi se omogućio pristup ovim objektima, moralo se odustati od kružnog kolskog puta koji bi omogućio jednostavno kretanje dostavnim i interventnim vozilima.

Pješačke komunikacije se formiraju od otvorenih površina, kao što su odgovarajući trotoari, manipulativni prostori oko objekata, pješačke šetnice, prolazi, trgovina na otvorenom i sl.

Horizontalni gabariti objekata su riješeni maksimalno racionalno kako bi se stvorio slobodan prostor za prolaz vozila, i dobila dovoljna površina za prodaju na otvorenom.

Spomenuti objekti tvore otvorenu površinu, trg, natkriven sjenilima za zaštitu od sunca, opremljen urbanom opremom, koji daje nebrojene mogućnosti za iskorištavanje tijekom cijelog dana.

Urbanističkim projektom je predviđeno da se paralelno tom prilazu na parking iza Općine uredi točkasto zelenilo, sa klupama, kantama i ostalom potrebnom urbanom opremom. Ostatak lokacije je planiran kao jedinstvena monolitna površina koja završava otvorenim, od sunca natkrivenim trgom, sa skulpturalnom česmom u obliku čaplje.

Monolitni pod, jednostavan za održavanje, planirano je iskoristiti za horizontalnu signalizaciju i na taj način gradskoj tržnici dati prepoznatljiv vizualni identitet, kojeg će dio biti i vertikalna signalizacija, logo gradske tržnice, suncobrani i sl.

Sadržaji novih objekata trebali bi upotpuniti postojeće gradske sadržaje i doprinijeti unapređenju gradskog života u gradu, prvenstveno trgovačkom ponudom.

URBANISTIČKI PROJEKT

Urbanistički projekt gradske tržnice u Čapljini uradila je firma ECCO-PLAN d.o.o. Mostar i trenutno je na javnom uvidu u Općini Čapljina, koja je i investitor izrade projekta. Sve sugestije i prijedloge sa obrazloženjem, zainteresirani subjekt mogu predati svakim radnim danom na protokol Općine-Šalter sala.

Javna prezentacija i rasprava bit će održana dana 27.10.2014. godine sa početkom u 10:00 sati u Sali Općinskog vijeća Čapljina.

"Ako poslije ravne rasprave, ne bude nekih izmjena u projektnom rješenju, do kraja godine mi bi mogli imati usvojen urbanistički projekt. Čim se on usvoji doćiće do njegove realizacije", kaže Bakalar- Bulum. No pored toga ostaje da se pronađe i investitor projekta.

A.Šulović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije