Provode se projekti: Mostarski "grad u gradu" sa 15.000 stanovnika

15.09.2014. 11:03 / Izvor: eKapija.ba

RP Sjeverni logor je do sada dobio pozitivne kritike, čak je 2008. godine uspješno provedena javna rasprava, a 2012. godine. Gradsko vijeće Grada Mostara je donijelo i Odluku o donošenju i provođenju Regulacionog plana Sjeverni logor.

Već duže vrijeme u Mostaru se uspješno provodi nekoliko projekata u okviru RP Sjeverni logor čijom realizacijom će Mostar dobiti jednu sasvim novu dimenziju, potvrdio je za eKapija.ba Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara.

"Osnovna škola već je izgrađena i slijedi njeno otvaranje. Provodi se tenderska procedura za izgradnju nadvožnjaka-pasarele za sigurnosni prelaz, završava se priprema imovinskog dijela za saobraćajnicu koja će voditi preko mosta do spojnog dijela sa magistralnom cestom M17", kaže Bubalo, pojašnjavajući kako je "Sjeverni logor" projekat na duge staze."To je praktično 'grad u gradu', koji će imati oko 15.000 stanovnika sa 3.000 stambenih jedinica."

Inače, RP Sjeverni logor je do sada dobio pozitivne kritike, čak je 2008. godine uspješno provedena javna rasprava, a 2012. godine. Gradsko vijeće Grada Mostara je donijelo i Odluku o donošenju i provođenju Regulacionog plana Sjeverni logor.

Područje obuhvata Regulacionog plana zauzima površinu od oko 100 h u okviru koje će predviđenim planom biti izgrađeni sportski i poslovni objekti, podzemne i nadzemne javne garaže, bazeni, hoteli, kolektivni stambeni objekti, vjerski i zdravstveni objekti.

Realizacijom projekata u okviru RP Sjeverni logor u Mostaru se otvora nova dimenzija razvoja grada.

"Već se rade pripreme za izgradnju nogometnog stadiona na kojem će se moći odigrati međunarodne utakmice po svjetskim standardima", kaže Bubalo nadajući se da će sve bolje krenuti nakon rješavanja političkih barijera  koje već duže postoje u ovome gradu i koje usporavaju investicione zahvate koji će sa sobom da donesu i nova radna mjesta.  On smatra kako će provođenje projekata u okviru ovog RP uveliko olakšati život Mostarcima, a samim tim privući će i veći broj turista.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije