HE Janjići: Objavljen tender za izradu idejnog rješenja

17.07.2013. 10:31 / Izvor: eKapija.ba
HE Janjići: Objavljen tender za izradu idejnog rješenja

Izgradnjom i puštanjem u pogon HE Janjići započet će iskorištavanje značajnog hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne, te se povećati proizvodni elektroenergetski kapaciteti u BiH na bazi hidroenergije.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo planirala je u periodu od  2013. do 2015. godine realizovati tri projekta na rijeci Bosni i to HE Vranduk, HE Janjići i HE Kovanići.

Lokacija predviđenog postrojenja HE Janjići na rijeci Bosni je na teritoriji općine Zenica, a uzvodno od naseljenog mjesta Janjići.

Ovo buduće područje akumulacije, sa planiranom kotom normalnog uspora od 341,30 m n.m. se prostire uzvodno u dužini od oko 1,9 km  prema ušću Lašve i uokvireno je izgrađenim saobraćajnim koridorima magistralnog puta M17 i željezničkom prugom Doboj- Sarajevo, te padinama brda Vijenac.

Kako su nam kazali iz Elektroprivrede BiH početak gradnje planiran je za kraj 2014, odnosno početak 2015. godine, dok je puštanje u rad planirano 2017./2018.g.

Instalisana snaga HE Janjići je 13,3 MW, dok je prosječna godišnja proizvodnja električne energije 68,25 GWh.

„JP Elektroprivreda BiH je podnijela zahtjev Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za dodjele koncesije za izgradnju HE Janjići na rijeci Bosni, nakon dodjele koncesije i razrade projektne dokumentacije slijedi ishodovanje potrebnih dozvola za građenje. Vlada FBiH donijela je odluke o proglašenju javnog interesa i davanju saglasnosti za pristupanje postupku dodjele koncesije, te imenovala Komisiju za vođenje pregovora za dodjelu koncesije za izgradnju HE Janjići na rijeci Bosni. U toku je nabavka i odabir projektanta Idejnog projekta“, kazala je za eKapija.ba Midheta Kurspahić, portparol Elektroprivrede BiH.

Tender za idejno rješenje

U skladu sa tim nedavno je izašao tender za nabavku usluga izrade Idejnog projekta HE Janjići na rijeci Bosni. Potrebne su inžinjerske i integralne inžinjerske usluge, usluge urbanog planiranja i uređenja pejzaža, slične naučne i tehničke konsultantske usluge, te usluge tehničkog ispitivanja i analize.

U tenderu se navodi da je potrebno dati opštu koncepciju rješenja hidrograđevinskih objekata, hidromehaničke opreme, elektromašinske opreme, energetske i ekonomske karakteristike, uslove rada postrojenja, moguću proizvodnju, organizaciju građenja, predmjer i predračun, ekonomsku opravdanosti, uticaj na susjedna elektroenergetska postrojenja i drugo, a sve u skladu sa zakonskim obavezama, uslovima projektnog zadatka, pravilima struke i drugim zahtjevima iz tenderske dokumentacije. Trajanje ugovora ili rok izvršenja je 12 mjeseci od potpisa ugovora. Tender je otvoren do 20.8.2013. godine.

Jedan od uslova za prijavu na tender je uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ugovora u posljednje tri godine, za sve oblasti projektovanja minimalnog nivoa idejnih projekata hidroelektrana iznad 10 MNJ ili visoke brane po kriterijima ICOLD-a.

Izgradnjom i puštanjem u pogon HE Janjići započet će iskorištavanje značajnog hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne, te se povećati proizvodni elektroenergetski kapaciteti u Bosni i Hercegovini na bazi hidroenergije.

Ovaj projekat predviđa izgradnju elektroenergetskog izvora na obnovljive resurse tj. proizvodnju tzv. zelene energije, te balansiranje sada nepovoljnog odnosa proizvodnje električne energije na bazi uglja i obnovljivih resursa.

Korist za lokalnu zajednicu

„Ovim projektom se poboljšavaju preduslovi za ekonomski razvoj područja i adekvatno korištenje hidroenergetskih prirodnih potencijala cijele regije. Projekat će dati doprinos podizanju socijalnog standarda, razvoju privrede, te povećanju sigurnosti u napajanju električnom energijom i dugoročnom zadovoljenju potreba ovog i šireg područja za istom. Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kao društveno odgovorna kompanija teži stvaranju prijateljskog okruženja za projekte koje planira realizirati“, priča nam Kurspahić.

Realizaciju projekata ovakve vrste prate prema važećim zakonima različite kompenzacije društvu (široj i lokalnoj zajednici), zbog gubitka autentičnog stanja i opterećenja prostora na kojem se grade.

Kurspahićeva navodi da lokalna zajednica može ostvariti prihode od poreza na dohodak, te naknade po osnovu koncesije i naknade za korištenje voda i proizvodnju električne energije, te po osnovu posebnih ugovora s ciljem unaprjeđenja područja zahvaćenog projektom.

Realizacija projekta HE Janjići dobila je prethodnu saglasnost za provođenje postupka dodjele koncesije za izgradnju HE „Janjići“ na rijeci Bosni, od strane Općinskog vijeća općine Zenica, sa čime su saglasni i predstavnici savjeta mjesnih zajednica na lokaciji buduće HE. Dobijena predhodna saglasnost omogućava nastavak aktivnosti na pripremi realizacije projekta u vidu razvoja investiciono tehničke i okolinske dokumentacije na osnovu koje će biti moguće otvoriti javne rasprave o opravdanosti izgradnje HE Janjići.

Prema osnovnim karakteristikama na osnovu predstudije izvodljivosti može se zaključiti da se radi o relativno maloj akumulaciji, te da neće biti značajnih potapanja zemljišta kao ni eksproprijacije u većim razmjerama.

Sa aspekta korištenja energetskih resursa Bosna i Hercegovina spada u države koje imaju nedovoljno iskorišten hidroenergetski potencijal. U vrijeme kada se svijet suočava sa ozbiljnim klimatskim promjenama uzrokovanim izgaranjem fosilnih goriva i efektom „staklene bašte“, gradnja hidroelektrana kao ekološki prihvatljivih objekata posebno dobija na važnosti. Prema Studiji izvodljivosti HE Janjići je protočna elektrana koja treba da proizvede nove količine električne energije uz maksimalnu zaštitu okoliša i ostvarenu ekonomsku opravdanost izgradnje.

Elektroprivreda BiH planom poslovanja za period 2013- 2015. godine, pored planiranih aktivnosti na realizaciji hidroenergetskih projekta na rijeci Bosni planirala je i aktivnosti na rijeci Drini – HE Ustikolina, rijeci Sani – HE Čaplje, rijeci Uni – HE Una Kostela – rekonstrukcija i proširenje, rijeci Vrbas – HE Vinac i HE Babino Selo, rijeci Bioštici – HE Kruševo i HE Zeleni Vir.

A. Šulović

 

 

 

 

 

                               

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije