Goražde u 2014. godini najveće gradilište u BiH

27.01.2014. 12:05 / Izvor: Fena
Goražde u 2014. godini najveće gradilište u BiH

Tokom 2014. godine, zahvaljujući industrijskoj zoni Vitkovići u kojoj je smješteno nekoliko uspješnih kompanija u Goraždu će biti otvoreno 600 dodatnih radnih mjesta.

Općina Goražde prije rata bila je jedna od najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, iz brojnih pogona izlazilo je nekoliko desetina hiljada različitih proizvoda za tržište širom svijeta. Tokom i poslije rata Goražde je bilo potpuno blokirano i zaboravljeno, a danas, zahvaljujući samoinicijativi, ponovo vraća ''stari sjaj''.

Načelnik te općine Muhamed Ramović za Agenciju Fena kaže da će grad na Drini za dvije-tri godine ponovo biti privredni gigant te da je opet u zavidnoj poziciji, razvija se ubrzano, broj zaposlenih raste, a porodice iz cijele Bosne i Hercegovine dolaze u Goraže u potrazi za zaposlenjem, kupuju stanove i započinju novi život.

Ramović navodi da su brojni investitori, preduzeća i pogoni te veliki broj radnih mjesta dovoljan razlog stanovnicima okolnih mjesta kao što je Foča, Čajniče, Novo Goražde, Višegrad, Rudo, Rogatica, Ustikolina i Prača da svaki dan dolaze u Goražde na posao, ali i brojnim porodicama širom BiH da tu nađu rješenje za nezaposlenost.

Optimistično i ponosno kaže da će Goražde u 2014. godini biti najveće gradilište u BiH s ulaganjem od oko 40 miliona u goraždanske industrijske zone.

Smatra da je gostoprimstvo i organiziranost ključ uspjeha, a kaže da je administracija problem koji koči razvoj drugih općina. Potcrtava da je Općina Goražde preduzeću Prevent svu papirologiju završila za 24 sata i da su odmah mogli početi  da rade. Danas ta firma zapošljava 1.200 ljudi.

"Privrednici su naišli na podršku lokalne zajednice, a što je dovoljno za promociju kod njihovih poslovnih partnera", dodaje Ramović.

Tokom 2014. godine, zahvaljujući industrijskoj zoni Vitkovići u kojoj je smješteno nekoliko uspješnih kompanija i izgradnjom četiriju novih poslovno-stambenih objekata u industrijskoj zoni Rasadnik, od kojih je jedan tržni centar s 20.000 kvadratnih metara, u Goraždu će biti otvoreno 600 dodatnih radnih mjesta. U industrijskoj zoni Vitkovići prije nekoliko dana počela je da radi firma Emka čiji se pogoni i kapaciteti stalno proširuju. U industrijskoj zoni Pobjeda očekuju proširenje kapaciteta u firmama Ginex i Pobjeda Tehnology koji planiraju otvoriti oko 150 radnih mjesta.

"Ove godine imat ćemo ulaganje od devet miliona KM zahvaljujući projektu uređenja obale od granice s Novim Goraždem do Vitkovića, koji se realizuje sa Svjetskom bankom", istaknuo je Ramović.

Također, sa Svjetskom bankom predstavnici Općine Goražde rade i projekt navodnjavanja koji je već prošao, tender je raspisan i počinje  realizaciju početkom proljeća.

Ramović pojašnjava da će projektom biti obuhvaćene četiri mjesne zajednice, a poljoprivrednici će imati navodnjavanje imanja, čime se prelazi na savremeni sistem agrarne djelatnosti na području Goražda.

"Također, značajno je da u 2014. godini očekujemo i najpovoljniji kredit koji je moguće dobiti, a to je kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od devet miliona KM čija je implementacija u završnoj fazi i očekujemo konačnu odluku u februaru, a sredstva će biti uložena u kapitalne projekte", akcentirao je Ramović te dodao da sve to govori da Goražde ima svijetlu budućnost i da će biti prva lokalna zajednica u BiH koja će imati uvjete za pristup BiH Evropskoj uniji.

U industrijskoj zoni Pobjeda firma Ginex s 500 radnika proizvodi kapisle i izvozi ih u 40 zemalja svijeta, a u 2014. godini planira proizvesti više od milijardu. Ispred njih po proizvodnji kapisli su samo Sjedinjene Američke Države.

Osim Ginexa veliki broja radnika zapošljava i tvornica alata te Pobjeda Technology koja proizvodi sportsku municiju i izvozi je u mnoge zemlje svijeta. Pobjeda Rudet proizvodi posebne vrste eksploziva za rudnike i autoputeve.

"U kompleksu Bekto precisa imamo metalsku industriju gdje se svi proizvodi, u potpunosti, izvoze vani i bilo koji automobil da vozite u njemu se nalazi dio koji se prizvodi u Goraždu posebno gdje je kombinacija metal- plastika", podsjetio je Ramović.

Istaknuo je i proizvodnju vezova za skije Atomic i Fischer, stolice za stadione po Fifinim standardima i drugih 20.000 različitih prozivoda.

Općina i Kanton su poduzetnicima radi otvaranja novih radnih mjesta davali parcele za jednu konvertibilnu marku i to desetine dunuma zemlje, a planirana je i izgradnja pete industrijske zone jer su postojeće gotovo u potpunosti zauzete.

"Preporučio bih svima koji rade u javnim upravama da im prioritet bude zapošljavanje jer svako radno mjesto danas dukata vrijedi. Da se nezaposlenost smanji moramo učestvovati na razne načine, kroz razne olakšice, naprimjer, u vidu manjih kredita po jednom radnom mjestu, ali ključ je administracija koja mora biti pojednostavljena",  zaključio je Ramović.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije