EK objavila tender za projektovanje dionice Lašva –Jajce –Ugar –Banja Luka

17.09.2014. 13:44 / Izvor: eKapija.ba
EK objavila tender za projektovanje dionice Lašva –Jajce –Ugar –Banja Luka

Evropska komisija, u okviru programa IPA 2012. objavila je javni poziv za nabavku usluga izrade preliminarne studije i dizajna za poboljšanje ceste na Jugoistočnom evropskom pravcu. Radi se o pravcu Lašva- Jajce- Ugar- Banja Luka- zaobilaznica Banja Luka.

Evropska komisija, u okviru programa IPA 2012. je objavila javni poziv za nabavku usluga izrade preliminarne studije i dizajna za poboljšanje ceste na Jugoistočnom evropskom pravcu. Radi se o pravcu Lašva- Jajce- Ugar- Banja Luka- zaobilaznica Banja Luka, saznaje eKapija.ba.

Riječ je o međunarodnom pozivu, a ovim ugovorom treba se olakšati pristup kreditnim sredstvima od međunarodnih finansijskih institucija za izdradnju gore navedene ceste. Ugovor će se se sastojati od dvije zasebne komponenete. Prva je izrada idejnog rješenja za glavne prometnice M5 I m1: Lašva- Jajce- Ugar- linije razgraničenja.

Druga komponenta je izrada idejnog rješenja prometnice M5 i M16: linija razgraničenja- Ugar- Banja Luka- zaobilaznica oko Banja Luke.

Izrada ovih projekata treba omogućiti konceputalni dizajn i preliminarne studije za poboljšanje, obnovu ili izdradnju dionica.

U tenderu se navodi da se izradom projektne dokumentacije očekuje tehnički izvještaj o trenutnom stanju na toj dionici, analiza i utvrđivanje elemenata koji će biti predmet razmatranja za poboljšanje ili obnovu cesta.

Također projekat treba sadržavati preliminarna rješenja s propratnim studijama, tehničku studiju, prometnu studiju, studiju izvodivosti, pre-feasibility studiju, procjenu uticaja na okoliš i plan upravljanja okolišom, preliminarnu procjenu socio- ekonomsko učinka koji će se dobiti rekonstrukcijom ceste.

Za izradu ovog projekta iz budžeta EU obezbijeđeno je 1 000 000 eura.

Na tenderu mogu učestovati sve pravne osobe, koje su osnovane u nekoj od država članica EU ili iz BiH. Sudjelovanje fizičkih osoba je regulirano posebnim instrumentima primjenjivim na program pod kojima se financira ugovor.

Krajnji rok za dostavu prijava je 20.10, a očekuje se da bi se ugovor trebao početi realizovati od maja 2015. godine. Rok trajanja ugovora je 12 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije