Derventa dobija spalionicu otpada koja će proizvoditi toplotnu energiju?

28.11.2014. 11:54 / Izvor: eKapija.ba
Derventa dobija spalionicu otpada koja će proizvoditi toplotnu energiju?

Po prvim procjenama bi za izgradnju spalionice trebalo obezbijediti zemljište veličine pet hektara i investicija bi se prvobitno radila na bazi spaljivanja 30 hiljada tona otpada godišnje i time bi se obezbijedilo davanje usluga za kompletno stanovništvo opštine.

Ministrica trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić Hrstić je sa privrednom delegacijom italijanskog grada Milana posjetila Derventu. Delegaciju su primili načelnik opštine Milorad Simić, zamjenik načelnika Igor Žunić, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove Slaven Gojković i direktor "Komunalca“ Grozdan Ružičić. Povod za posjetu privredne delegacije bio je da se sagledaju mogućnosti primjene tehnologije spaljivanja otpada na području opštine na način kako to već rade u Milanu. Zahvaljujući takvom postrojenju danas u Milanu ne postoji deponija otpada, navodi se na stranici Opštine Dereventa.

Talijanski privrednici su upoznali prisutne sa načinom funkcionisanja spalionice otpada naglašavajući da bi se spaljivanjem otpada mogla proizvoditi električna i toplotna energija, a najveći efekti bi se postizali proizvodnjom toplotne energije koju bi moglo koristiti neko od preduzeća. Proces bi se sastojao u tome da bi „Komunalac“ prvobitno izvršio sortiranje smeća koje se može reciklirati , a preostali, neiskorišćeni dio bi išao u spalionicu. Cijena spaljivanja bi zavisila od vrste otpada.

Po prvim procjenama bi za izgradnju spalionice trebalo obezbijediti zemljište veličine pet hektara i investicija bi se prvobitno radila na bazi spaljivanja 30 hiljada tona otpada godišnje i time bi se obezbijedilo davanje usluga za kompletno stanovništvo opštine. Međutim, naglašeno je da bi veličina zemljišta omogućila da se spalionica može proširiti i na spaljivanje sto tona otpada godišnje čime bi se moglo obezbijediti spaljivanje otpada za opštine iz okruženja - Doboja , Broda, Modriče, Prnjavora i Srpca što bi znatno pojeftinilo samu investiciju , a i za susjedne opštine predstavljalo manja ulaganja od ulaganja za gradnju novih deponija. Izgradnja ovog postrojenja je ekološki prihvatljiva naročito zbog minimalne količine gasova koji se ispuštaju u atmosferu.

Postrojenje bi se gradilo zajedničkim ulaganjima opštine i talijanske firme. Zaključak je da projekat iziskuje velika materijalna sredstva i da ga ne bi bilo moguće realizovati bez učešća šire društvene zajednice. Predstavnicima lokalne zajednice upućen je poziv da posjete Milano i da se na licu mjesta uvjere u način funkcionisanja ovog postrojenja.

Inače, ovo nisu prvi kontakti lokalne zajednice i talijanskih firmi na temu skladištenja otpada. Firma "Amia“ iz Verone je već ostvarila kontakt sa nadležnima za ovo pitanje i predlaže izgradnju deponije za trijažu otpada. Selektiranje otpada bi se vršilo već u domaćinstvima i to na staklo, plastiku i papir kao jedna vrsta otpada i drugu grupu bi činio organski otpad od kojeg bi se daljim procesima proizvodio humus. Ova deponija bi, zbog ekonomske isplativosti, gradila za područje Broda, Modriče i Dervente.

Također, talijanski privrednici su sa rukovodstvom opštine razgovarali o mogućnostima otvaranja predionice u Derventi jer im je Derventa privlačna za investiranje zbog svog geografskog položaja kao i zbog tradicije koju ima u tekstilnoj industriji, a nekoliko privrednika se interesovalo za plasteničku proizvodnju, uzgoj bobičastog voća i vrganja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije