RS očekuje da Bouygues i Strabag dostave ponudu za koridor Vc

05.11.2014. 13:29 / Izvor: eKapija.ba
RS očekuje da Bouygues i Strabag dostave ponudu za koridor Vc

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje dostavljanje racionalizovane finansijske ponude od konzorcija koji predvode francuski Bouygues i austrijski Strabag za izgradnju i održavanje dionice autoputa koridora 5-C, koja prolazi kroz RS.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović očekuje dostavljanje racionalizovane finansijske ponude od konzorcija koji predvode francuski Bouygues Construction i austrijski Strabag za izgradnju i održavanje dionice autoputa koridora 5-C, koja prolazi kroz RS, po modelu javno-privatnog partnerstva.

O ovom pitanju te realizaciji drugih infrastrukturnih projekata u RS i saradnji sa francuskim kompanijama, Čubrilović je razgovarao sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH Claire Bodony.

Ministar Čubrilović je izrazio uvjerenje da će se pregovori sa Bouygues Construction i Srabagom uspješno završiti i da će ove kompanije graditi autoput na dijelu koridora 5-C, zajedno sa hidroelektranama na rijeci Bosni, što će, osim saobraćajne povezanosti, trajno riješiti pitanje regulisanja vodostaja na području Doboja, Modriče i Šamaca te otkloniti opasnost od mogućih poplava.

Sastanku su prisustvovali direktor Autoputevi RS Dušan Topić i prvi sekretar u Ambasadi Francuske u BiH Remy Queney, saopćeno je iz entitetskog resornog ministrstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije