Construcciones Rubau gradit će obilaznicu oko Brčkog

22.01.2015. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
Construcciones Rubau gradit će obilaznicu oko Brčkog

Riječ je o 18,7 kilometara dugoj dionici koja će biti financirana kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je procijenjena vrijednost 28,5 milijuna eura.

Po okončanju međunarodnoga tendera koji je objavljen u rujnu prošle godine, kompaniji Construcciones Rubau, S.A. iz Španjolske bit će povjeren posao glavnoga izvođača radova na značajnom projektu izgradnje obilaznice oko Brčkog. Riječ je o 18,7 kilometara dugoj dionici koja će biti financirana kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je procijenjena vrijednost 28,5 milijuna eura.

U prostorijama Gradske vijećnice s predstavnicima kompanije održan je radni sastanak prigodom početka izgradnje ovoga značajnoga infrastrukturnoga projekta u Brčko Distriktu BiH, na kojemu su nazočili gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić, dogradonačelnik Esed Kadrić, glavni koordinator Vlade Brčko Distrikta Nenad Kojić, predstojnica Vladinoga Odjela za javne poslove Svjetlana Čivčić te čelnici Skupštine Đorđa Kojić i Adem Ribić kao i ravnatelj Javnoga poduzeća „Ceste Brčko“ Dragan Marinković.

Ovu kompaniju, predstavili su Marcos Ruiz Beltran, ravnatelj Sektora za Južnu i Jugoistočnu Europu, te Jose Manuel del Rio Martinez i Ricardo Fernandez Matamorros.

Na sastanku je istaknuto da je riječ o kompaniji u privatnom vlasništvu s tradicijom preko pedeset godina postojanja koja ostvaruje godišnji promet u visini od 150 milijuna eura. Fokusirana je prvenstveno na izgradnju autocesta i prometnica, a najviše posluje u Meksiku, Madridu i Kolumbiji, premda je započelo njezino širenje i u druge zemlje u razvoju, u Europu i Južnu Ameriku.

Tijekom sastanka razgovarano je o daljnjim koracima i određivanju rokova za potpisivanje ugovora, kao i o pojedinostima u svezi s formiranjem predstavništva u Brčkom.

Na prvome susretu gradonačelnik je podsjetio da obilaznica predstavlja veoma značajan projekt od kojega stanovnici Brčko Distrikta BiH dosta očekuju ističući važnost što jednostavnijega i funkcionalnijega angažmana na zadovoljstvo svih.

On je naglasio da postoji veliki broj brčanskih, relativno malih tvrtki, koje su na raspolaganju inzistirajući da im se omogući partnerstvo u obavljanju ovoga značajnoga posla.

Predstavnici Construcciones Rubau suglasni su da je prioritet suradnja s lokalnim tvrtkama, stoga će angažirati odgovarajući broj onih koje mogu jamčiti iskustvo i rad koji se očekuje, kao i tehničko i ostalo osoblje te mehanizaciju.

Naime, intenzivne aktivnosti na izgradnji obilaznice započele su potpisivanjem ugovora 2011. godine i od toga razdoblja Vlada i Skupština Distrikta zajedno s JP „Ceste Brčko“ provode niz procedura sukladno pravilima Europske banke, od eksproprijacije i humanog preseljenja, preko izrade glavnog i niza drugih projekata pa do osiguranja  građevinske dozvole koja je, za prvu fazu- pojas glavne trase obilaznice širine 50 metara, završena.

O navedenoj temi čelnici izvršne, zakonodavne vlasti i Javnoga poduzeća nastavljaju redovite radne sastanke na tjednoj razini kojima se, u slučaju bilo kakvih poteškoća, mogu pridružiti i predstavnici kompanije Construcciones Rubau.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije