Cazin: Pet miliona eura za vodovodnu i kanalizacionu mrežu

12.07.2013. 12:54 / Izvor: eKapija.ba
Cazin: Pet miliona eura za vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević i šef Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj Libor Krkoska potpisali su Ugovor o podršci projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u općini Cazin vrijedan 5 miliona eura.

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević i šef Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj Libor Krkoska potpisali su Ugovor o podršci projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u općini Cazin vrijedan 5 miliona eura. U narednom periodu slijedi konkretna realizacija projekta koji će u općini Cazin, nakon izgradnje kompletnog vodovodnog sistema i putne mreže, zaokružiti ukupnu infrastrukturu i svrstati Cazin među najrazvijenija područja u BiH.

Ugovor su početkom mjeseca u Sarajevu potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti. Potpisi načelnika općine Cazin Nermina Ogreševića i šefa Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Libora Krkoske ozvaničili su početak realizacije izuzetno vrijednog i važnog projekta za građane općine Cazin.

„Današnjim potpisivanjem sporazuma mi smo, rekao bih, okončali proces definiranja financijske konstrukcije za projekat kanalizacione mreže naše općine. Od danas možemo reći da krećemo u tehničku realizaciju projekta. Ono što smo do sada govorili zaokružili smo i finiširali potpisivanjem današnjeg sporazuma i možemo sada samo maksimalno raditi i nadati se da ćemo imati zadovoljavajuću dinamiku i potruditi se da kvalitet radova i odabir tehnologija bude na najvišoj razini da na kraju završetkom projekta budemo svi zadovoljni“, kazao je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

Općina Cazin sa preko 70.000 stanovnika jedna je od najmnogoljudnijih u BiH, a u proteklih nekoliko godina u svim je naseljima okončana izgradnja vodovodne mreže, kao i izgradnja preko 200 kilometara lokalnih puteva. Izgradnja kanalizacijskog sistema zaokružuje ukupnu infrastrukturu na ovom području.

„Govorimo o projektu čija je ukupna vrijednost oko 14 miliona eura i koji je predvodila Evropska banka za obnovu i razvoj kreditom u iznosu od 5 miliona eura, a koji je privukao financijska sredstva i od švedske Vlade i od Holandije. Projekat bi trebao da dovede do poboljšanja kvalitete usluga u oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u općini Cazin. Konkretno uključuje izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnju i proširenje kanalizacione mreže“, istaknuo je Libor Krkoska, šef EBRD ureda u Sarajevu.

Uz Ugovor o podršci, potpisan je i Projektni ugovor s JKP „Vodovod“ Cazin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije