Distrikt Brčko gradi Poslovni park Baza McGovern od sedam miliona eura?

24.10.2014. 15:08 / Izvor: eKapija.ba

U Poslovnom parku predviđene su 52 parcele na kojima bi trebali biti smješteni svi proizvodni kapaciteti za pokretanje poslovnih inicijativa, od prehrambenih, metalnih kao i drvoprerađivačkih.

Finalna studija izvodljivosti projekta Baza McGovern koji se bazira na izgradnji Poslovnog parka na području Brčko Distrikta BiH prezentirana je 22. oktobra u Gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević sudjelovali su na prezentaciji na kojoj su predstavnici konsultantske kuće EUSESBI, angažovane od strane Evropske unije, uručili gradonačelniku studiju projekta u kojoj je potvrđena ekonomska opravdanost ove privredne zone u Brčko distriktu BiH.

Na prezentaciji su se obratili voditelj tima William Lewis, potom ekspert za infrastrukturu Igor Gvozdanić, a odnosila se na idejno rješenje projekta ističući potencijal pozicije Brčko distrikta  BiH kada je u pitanju lokacija. Naime, prema idejnom rješenju izgradnja je zamišljena u četiri segmenta od kojih je centralni dio namijenjen za srednja i mala preduzeća, uz prateće sadržaje poput konferencijskih, administrativnih ili trening centara.

"U Poslovnom parku predviđene su 52 parcele u kojima bi trebali biti smješteni svi proizvodni kapaciteti za pokretanje poslovnih inicijativa, od prehrambenih, metalnih kao i drvoprerađivačkih. Posebnost u odnosu na ostale parkove je ta što bi ovaj u Brčkom imao svoju upravu. "Studija u svojem manjem obuhvatu jamči zapošljavanje od 2.000 do 2.500 radnika", kazao je gradonačelnik Anto Domić.

Za pokretanje ove kvalitetne i moderne industrijske zone potrebna su početna finansijska sredstva u iznosu od sedam miliona eura. U samoj analizi je navedeno da je od strane Brčko distrikta BiH potrebno izdvojiti oko milion eura, dok bi ostalo bilo finansirano od strane EU i IPA fondova. Već u novembru očekuje se prezentovanje ove i ostalih devet analiza uz ideje pronalaska donatora i povlačenja sredstava iz IPA fondova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije