Nova nada za Grčku: Cipras obećao pronaći put iz začaranog kruga dugova

26.01.2015. 13:41 / Izvor: eKapija.ba
Nova nada za Grčku: Cipras obećao pronaći put iz začaranog kruga dugova

Na izvanrednim izborima u Grčkoj jučer je pobijedila ljevičarska stranka Syriza na čelu sa Alexisom Ciprasom čija pobjeda predstavlja povijesni događaj budući da će on vjerovatno biti prvi ultra ljevičarski premijer te zemlje ikada.

Jučerašnji dan, nadaju se Grci, bit će presudan za njihovu budućnost. Iako, tijekom našeg jučerašnjeg boravka u Atini nije bilo lako zaključiti da se u gradu događa nešto neuobičajeno. Kafići su bili puni, kao bilo koje standardne nedelje koju Grci, kao i Bosanci i Hercegovci, vole provoditi družeći se sa prijateljima u kafićima.

Jedina stvar koja je odavala da se događa nešto neubičajeno bilo je prisustvo velikog broja novinarskih kamera na balkonima hotela koje se nalaze nasuprot grčkom Parlamentu.

Naime, jučer su u Grčkoj održavani parlamentarni izbori na kojima je pobijedila ljevičarska stranka Syiriza, za koje nam je većina Grka, starih i mladih, sa kojima smo razgovarali, rekla da se nadaju da će im nova politika koju najavljuje lider ove stranke Alexis Cipras, donijeti bolje sutra. Ipak, uz to se kao i kod Bosananca i Hercegovaca, kada pričaju o politica, mogla osjetiti i skepsa da će se to ipak dogoditi.

Ipak, kako je Cipras spreman raditi pokazuje i činjenica da je nakon što su sinoć objavljeni rezultati izbora, danas za nešto manje od sat vremena pregovora predstavnici ljevičarske Syrize i desničarske Nezavisne stranke Grka dogovorili formiranje parlamentarne većine.

Podsjetimo, poslije prebrojavanja gotovo svih glasova, Syriza je vodila s 36,4 posto što joj donosi 149 ukupno 300 zastupničkih mjesta u parlamentu Grčke, a druga je, do sada, vladajuća konzervativna stranka Nova demokracija s 27,8 posto glasova i 76 zastupničkih mjesta, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova koje je zaduženo za provođenje izbora i prebrojavanje glasova.

Lider Nove demokratije Antonis Samaras kazao je medijima kako je njegova vlada morala poduzeti teške odluke te da su napravili i neke pogreške, no inzistirao je da su uspjeli usmjeriti zemlju na put izlaska iz krize.

Ono što je bi moglo, smatraju analitičari, produbiti krizu u EU i uzrokovati nepovjerenje povjeritelja, je to što je pobjednik parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Grčkoj, vođa ljevičarske stranke Syriza, Alexis Cipras najavio otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim kreditorima(MMF, ECB-a i EU) i obećao narodu "tešku borbu u interesu Grčke".

"Danas je grčki narod ispisao povijest. Nada je ispisala povijest", rekao je Cipras u govoru tisućama pristalica na trgu u centru Atene i najavio otkazivanje sporazuma o štednji i kako je nazvao ''uništenju Grčke''. Grčka se zadužila kod tzv. trojke (MMF-a, ECB-a i EU) za 240 milijarde eura.

Jesu li ovo samo predizborne floskule koje su im poslužile da dođu na vlast ili će to pak biti korak u daljnju propast prezadužene Grčke ostaje da se vidi. Ali ono što je izvijesno je da izborna pobjeda Ciprasa predstavlja povijesni događaj budući da će on vjerovatno biti prvi ultra ljevičarski premijer te zemlje ikada, a osim toga i najmlađi premijer Grčke u novijoj političkoj povijesti. 

Ipak, analitičari navode da će bez pomoći "trojke" grčka Vlada, zbog nedostatka novca, mogla suočiti sa državnim bankrotom. I Europski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je stavove EU sažeo u poruci da "demokracija nalaže da se ispoštuje izbor grčkih građana", i navodi da Grci moraju poštovati pakt koji su sklopili sa EU i MMF-om da bi i dalje dobijali financijsku potporu, bez koje bi svaka grčka vlada vrlo ubrzo morala da se suoči s državnim bankrotom.

Cipras je također izjavio londonskom Finacial Timesu da "Grčka može uravnotežiti svoje državne račune a da ne ubije demokratiju" i naglasio: "Imamo obavezu da otvoreno, pošteno i na ravnoj nozi pregovaramo s našim europskim partnerima". On je u svojim predizbornim govorima najavljivao politiku ostajanje u zoni eura, ali također i da će tražiti i oprost i reprogramiranje dugova, što je za EU neprihvatljivo.

Direktorica MMF-a Kristin Lagard poručila je da su "dugovi ugovorna obaveza" i da bi obustava otplate ili promjena stavki takvog ugovora imala "neminovne posljedice". "Nema govora o brisanju grčkog duga jer je to pitanje jednakosti zemalja Europske unije. Postoje pravila koje članice eurozone trebaju ispuniti. Ne možemo praviti posebne kategorije za neku državu" , rekla je Lagarde u pariškom listu Le Mond. Radi se o reformama državnog aparata, sustavu naplate poreza te skraćivanju sudskih postupaka. To nisu mjere štednje već osnovne reforme koje su još potrebne u Grčkoj, rekla je Lagarde.

Francuski list Mond upozorava da bi obustava od EU i MMF-a nametnutog drastičnog "stezanja kaiša", što je izborni program Syrize, značio potpuni raskid s politikom zone eura i EU.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU