Taxand istraživanje: Prezentovanje planiranja poreza na dobit šteti ugledu

26.02.2015. 15:47 / Izvor: eKapija.ba
Taxand istraživanje: Prezentovanje planiranja poreza na dobit šteti ugledu

Godišnje globalno istraživanje sprovedeno od strane Taxanda pokazalo je da 77% njih i dalje vjeruje da objavljivanje poreske prakse u dijelu planiranja poreza na dobit šteti reputaciji.

Godišnje globalno istraživanje sprovedeno od strane Taxanda,  najveće svjetske organizacije poreskih savjetnika među Finansijskim direktorima multinacionalih kompanija, pokazalo je da  77% njih i dalje vjeruje da objavljivanje poreske prakse u dijelu planiranja poreza na dobit šteti reputaciji.

U toku 2014 viđen je značajan pomak u međunarodnoj kontroli aktivnosti u oblasti poreskog planiranja multinacionalnih kompanija, i to ne samo kroz globalne inicijative, kao što je BEPS, već kako kroz aktivnosti međunarodnih organizacija, tako i u okviru pojedinačnih zemalja. G20 su preko OECD-a i Evropske komisije postavile reformu poreskog sistema kao prioritet u svojim agendama.

Multinacionalne kompanije su se našle u prvom planu, bilo da je to u vezi sa korporativnim inverzijama ili sa specijalnim „povlaštenim“ odnosima sa poreskim vlastima. Kao što je prikazano ovogodišnjim istraživanjem, rastući podsticaj za poreskim reformama i provjerama ima značajne implikacije na multinacionalne kompanije.

Anketa Taxand Globala je sprovedena među multinacionalnim klijentima širom Europe, Amerike i Azije, a produkovala je sljedeće ključne zaključke:

POKAZATELJI

Reputacija na udaru: Multinacionalne kompanije zapele u situacijama u kojima ne postoji pobjednik:

• 77% njih kažu da  javno objavljivanje poreskog planiranja u oblastima poreza na dobit ima štetan uticaj na ugled kompanije.
• 63% kažu da redovne političke rasprave oko potencijalnih novih poreskih mjera uzrokuju zbunjenost i nesigurnost među donosiocima poslovnih odluka.

Politika i javno mnjenje oblikuju budućnost multinacionalnih kompanija:

  • 60% njih je doživjelo povećan broj kontrola od strane poreskih organa u protekloj godini.
  • 40% njih tvrde da ih je povećanje poreskih inspekcija natjeralo da promjene strategiju svog korporativnog rasta u pojedinim zemljama.

BEPS – nova granica:

  • 80% njih tvrdi da su poreske incijative za temeljne reforme međunarodne poreske arhitekture poželjne i neophodne.
  • 83% njih misli da bi porast transparentosti globalnih poreza doveo do povećanja troškova usklađivanja.

Prekogranično oporezivanje i dalje stvara problem multinacionalnim kompanijama:

  • Smatra se da su transferne cijene imale najznačajniji porast nadzora u proteklih godinu dana. 
  • 68% ispitanika misli da će trend rasta korporativnih poreskih inverzija dovesti do povećanja kompetitivnosti između različitih poreskih režima.

Povećanje kompetitivnosti u usklađenom okruženju: 

  • 83% smatra da će se poreska konkurentnost povećati u sledećih 5 godina, dok 76% misli da će BEPS zemlje učiniti konkurentnijim, gledajući iz perspektive korporativnih poreza.

Porezi se i dalje visoko kotiraju na dnevnim redovima sastanaka Upravnih odbora: 

  • 67% ispitanika kaže da su poreska pitanja uveliko ili donekle zastupljena na dnevnom redu sastanaka njihovih Upravnih odbora.

Pogled s aspekta Taxand-a:

Trenutno se nalazimo u interesantnom okruženju u kom povećana konkurentnost i kompetitivnost između država, radi privlačenja investicija, dovodi do nižih stopa korporativnih poreza, dok se pritom politički lideri i dalje trude zadržati prihode ostvarene od poreza. Kao uvijek popularna tema, ovo je kulminiralo javnim imenovanjima i prozivanjima određenih multinacionalnih kompanija, uprkos činjenici da su one poslovale u skladu sa zakonom.

Naše godišnje istraživanje pokazuje da se multinacionalne kompanije osjećaju uhvaćenim u unakrsnoj vatri, pripremajući se za stanje u svijetu koje će uslijediti nakon BEPS-a. Kompanije su promijenile strategije svog korporativnog rasta zbog povećanog nadzora i većina ih je doživjela povećanje poreskih kontrola od strane poreskih organa u protekloj godini. Istraživanje takođe pokazuje da su poreske vlasti nastavile da pooštravaju nadzor prekograničnih transakcija, kao na primjer transferne cijene i poreske inverzije.

Dok god Vlade i političari nastavljaju da, veoma javno, zagovaraju poreske reforme, multinacionalne kompanije ostaju i dalje laka meta. Imajući ovo u vidu, nikada nije bilo važnije za multinacionalne kompanije da budu sigurne u svoje poresko planiranje i da demonstriraju da su njihove aktivnosti zasnovane na komercijalnim i poslovnim bazama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital