Rusima odobreno sticanje 50% plus jedna dionica u goraždanskoj Pobjedi

04.10.2013. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
Rusima odobreno sticanje 50% plus jedna dionica u goraždanskoj Pobjedi

Kapital privrednog društva "Pobjeda Tehnology Goražde" na dan 31.12.2012. godine, upisan kod Registra vrijednosnih papira, iznosio je 2.126.111 KM.

Federalna vlada jučer je je inozemnoj firmi „Ulianovsk tvornica municije”, sa sjedištem u Uljanovsku (Ruska Federacija) odobrila sticanje dionica privrednog društva „Pobjeda Tehnology Goražde” d.d. Goražde, u iznosu 50 posto plus jedna dionica ukupnog dioničkog kapitala ovog privrednog društva, uz uslov da se zadrži osnovni proizvodni program i poveća zaposlenost.

Federacija BiH zadržava pravo vlasništva nad tehničko-tehnološkom dokumentacijom za proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja je ustupljena na korištenje privrednom društvu "Pobjeda Tehnology Goražde" d.d. Goražde, prema popisu dostavljenom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a koja će shodno Odluci o privremenom prenošenju prava korištenja tehničke dokumentacije za potrebe privrednog društva "POBJEDA - SPORT" d.d. Goražde, bez naknade, biti data na korištenje, s tim da će se prava i obaveze definirati posebnim ugovorom između Vlade FBiH i privrednog društva "Pobjeda Tehnology Goražde" .

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o odobravanju sticanja dionica privrednog društva „POBJEDA - SPORT” d.d. Goražde njemačkoj firmi „Umarex Sportwafen GmbH&Co.KG” , u iznosu većem od 49 posto ukupnog dioničkog kapitala.

Svrha donošenja ove odluke je finansijska konsolidacija namjenske industrije u FBiH, vezano za rješavanje nagomilanih dugova i stvaranje uslova za normalno ekonomsko-finansijsko poslovanje privrednog društva „Pobjeda Tehnology Goražde” d.d. Goražde, kao za i socijalnu sigurnost zaposlenika ovog privrednog društva.

Kapital privrednog društva "Pobjeda Tehnology Goražde" na dan 31.12.2012. godine, upisan kod Registra vrijednosnih papira, iznosio je 2.126.111 KM.

Obaveze na dan 31.12.2012. godine iznosile su 2.633.750 KM i veće su za 172 posto u odnosu na obaveze za 2011. godinu. Povećanje se odnosi na obaveze prema dobavljačima i za primljene avanse.

Ukupan prihod ostvaren u 2012. godine iznosio je 3.920.290 KM i manji je za 27 posto nego u istom periodu prethodne godine, a ukupni rashodi su manji za 26 posto.

Ovi rezultati poslovanja su za Upravu i Nadzorni odbor bili povod da se poduzmu hitne mjere za oporavak Društva, naročito iz razloga što je sa ranijim partnerom „Umarex Sportwafen Gmbh&Co.KG” raskinut poslovni odnos, obzirom na to da su odstupili od ranijeg dogovora u vezi sa kupovinom paketa dionica "POBJEDE - SPORT" d.d. Goražde.

Za finansijsku konsolidaciju Društva potrebna su značajna finansijska sredstva domaćih i stranih investitora koji su zainteresirani da ulažu u namjensku industriju. Firma „Ulianovsk tvornica municije” se obavezala da će investirati u nove tehnologije „Pobjede Tehnology Goražde” od pet do sedam miliona eura, s ciljem povećanja proizvodnje municije na oko 100.000 miliona komada (sadašnji kapacitet 25 miliona komada) u jednoj fiskalnoj godini, da će kupljena oprema po investicijama postati vlasništvo privrednog društva „Pobjeda Tehnology Goražde”, da će regulisati uzajamne odnose s drugim dioničarima o organizaciji privrednog društva, te da se broj uposlenika i njihov status neće mijenjati.

Uspostavljanjem poslovne saradnje u 2012. godini između firme „Ulianovsk tvornica municije” i „Pobjeda Tehnology Goražde” došlo je do zapošljavanja novih radnika i zaključivanja ugovora o izvozu 40 miliona komada municije 9 milimetara na tržište SAD-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital