Ove godine postepeno ubrzavanje ekonomskog oporavka

15.03.2013. 15:49 / Izvor: eKapija.ba
Ove godine postepeno ubrzavanje ekonomskog oporavka

U svojoj prezentaciji o situaciji u BiH, guverner Kozarić je ukazao na makroekonomske pokazatelje, te na stanje i izazove u bankarskom, financijskom i realnom sektoru Bosne i Hercegovine, kao i regije jugoistočne Europe.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić nazočio je 15. marta/ožujka 2013. godine sjednici Konstituence Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), održanoj u Nikoziji (Republika Cipar) u organizaciji Vlade Republike Cipar.

Sastanci Konstituence održavaju se kao dio priprema za Godišnju skupštinu EBRD-a, čije je održavanje ove godine planirano za 10. i 11. maj/svibanj u Istanbulu, Republika Turska.

U svojoj prezentaciji o situaciji u BiH, guverner Kozarić je ukazao na makroekonomske pokazatelje, te na stanje i izazove u bankarskom, financijskom i realnom sektoru Bosne i Hercegovine, kao i regije jugoistočne Europe.

"Bosna i Hercegovina je završila godinu sa minimalnim rastom BDP-a od 0,6%, a nažalost, slični podaci su u cijelom regionu. Male i otvorene ekonomije poput naše u velikoj mjeri su osjetile posljedice usporavanja u Evropskoj uniji i biće potrebno određeno vrijeme za oporavak", rekao je Kozarić, dodavši da se u ovoj godini očekuje postepeno ubrzavanje ekonomskog oporavka, dok se veći ekonomski rast ne može očekivati prije 2014. godine.

"U međuvremenu, moramo nastaviti sa strukturalnim reformama s ciljem pravljenja što boljeg okruženja za investiranje i otvaranje radnih mjesta, što je prijeko neophodno, s obzirom da je Bosna i Hercegovina sa stopom nezaposlenosti od 28% jedna od najlošijih u regionu", rekao je guverner.

Obzirom da je središnja tema ovogodišnjeg sastanka EBRD Konstituence proizvodnja energije, izazovi, prilike i uloga EBRD-a u takvim projektima, guvener se u svome obraćanju, također, dotaknuo neiskorištenih potencijala koje naša država ima.

"Samo 37% svih hidropotencijala u našoj državi je iskorišteno, te je to direktna prilika za institucionalne investitore poput EBRD-a, da razmotre mogućnost realizacije projekata, tim prije zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina već godinama izvoznik električne energije u regionu sa konstantno rastućom potražnjom", zaključio je guverner, dodavši kako Bosna i Hercegovina ima preko 1.000 raspoloživih rječnih tokova i neiskorištene potencijale u drugim sektorima obnovljivih izvora energije, poput geotermalne, solarne i energije vjetra.

Predstavnici EBRD-a, na čelu sa novim direktorom Konstituence Johannesom Seiringerom, boravit će narednog tjedna u Sarajevu, gdje će se sastati sa predstavnicima Bosne i Hercegovine koji su naveći korisnici EBRD-ovih kreditnih linija. EBRD je u 2012. godini uložio 125 milijuna EUR u BiH, te su potvrdili planove o nastavku aktivnosti u našoj državi.

Inače, Konstituenci EBRD-a kojoj pripada Bosna i Hercegovina, također pripadaju Austrija, Cipar, Izrael, Kazahstan i Malta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital