Brisel bi da carini energetske sporazume

18.02.2015. 14:06 / Izvor: EurActiv.rs
Brisel bi da carini energetske sporazume

Energetske dogovore članica Europske unije sa zemljama van Unije, prije potpisivanja, trebalo bi da odobri Europska komisija.

Energetske dogovore članica Europske unije sa zemljama van Unije, prije potpisivanja, trebalo bi da odobri Europska komisija.Tako bi mogao da se protumači nacrt dokumenta "Energetska unija" koji sadrži smjernice za stratešku diversifikaciju dobavljača energijom.

"Aktivno učestvovanje" Komisije u pregovorima oko energenata će ukloniti "nepotrebne pritiske i tržišne nepravilnosti" izazvane međuvladinim sporazumima (inter-governmental agreements, IGA) sa "zemljama koje ne poštuju europska pravila", piše u nacrtu dokumenta čiji sadržaj prenosi EurActiv.

Prema nacrtu, nacionalne vlade su obavezne konsultovati Europsku komisiju pre potpisivanje ugovora sa zemljama izvan EU, kako bi se osiguralo poštovanje europskih tržišnih pravila.

Direktiva koja traži efektivnu kontrolu nad potpisivanjem nacionalnih energetskih ugovora je podstaknuta serijom međuvladinih sporazuma s Rusijom u koje je uključeno šest zemalja članica, a riječ je o Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj.

Nacrt dokumenta "Energetska unija" datira od 30. januara, trenutno je predmet konsultacija i potencijalnih izmjena, a njegova objava je najavljena za 25. februar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital