Advent International i EBRD kupili Hypo banku za 200 mil. eura

23.12.2014. 12:28 / Izvor: eKapija.ba
Advent International i EBRD kupili Hypo banku za 200 mil. eura

Američki fond "Advent International" i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su potpisali sinoć sporazum o kupovini Hypo Group Alpe Adria mreže koja posluje u jugoistočnoj Europi.

Američki fond "Advent International" i Europska banka za obnovu i razvoj  (EBRD) su potpisali sinoć sporazum o kupovini Hypo Group Alpe Adria mreže koja posluje u jugoistočnoj Europi.

Mreža koja posluje u jugoistočnoj Europi obuhvata šest bankarskih holdinga u pet zemalja (Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori). Hypo mreža iz JIE uslužuje 1,15 milijuna klijenata kroz 245 poslovnica. Ukupna bilanca stanja iznosi 8,4 milijardi EUR. Prodaja mreže nacionalizirane austrijske bankarske grupacije Hypo Alpe-Adria-Bank International koja posluje u jugoistočnoj Europi, predstavlja naknadno sprovođenje odluke o pomoći Europske unije od 03.09.2013. godine.

"Sa novim vlasnikom Hypo Group Alpe Adria bankarska grupacija neće više imati ograničenja u svom poslovanju. To Hypo Grupi Alpe Adria daje nove izglede za rast", navodi se u saopćenju.

Početna kupoprodajna cijena iznosi do 200 milijuna EUR, u zavisnosti od financijskih rezultata ostvarenih u 2014. i 2015. godini. Usuglašeno je da se uloži minimalno 50 milijuna EUR.

Linije refinanciranja u iznosu od preko 2,2 milijarde EUR Hete Asset Resolution ostaju u mreži banaka koja posluje u JIE i vraćat će se u narednim godinama.

Očekuje se da će se transakcija i proces prodaje završiti do sredine sljedeće godine i ista je predmet odobravanja od strane regulatora i Europske unije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital