Završena selekcija: Grantove Challenge programa dobilo 12 kompanija

09.04.2015. 11:42 / Izvor: eKapija.ba
Završena selekcija: Grantove Challenge programa dobilo 12 kompanija

Grantovi su namijenjeni realiziranju inovativnih i komercijalno održivih poslovnih pothvata u iznosu do 50% prihvaćenog prijedloga proračuna, s tim da iznos pojedinačnog granta ne može biti veći od 30.000 eura.

Dvanaest kompanija iz BiH dobilo je grant sredstva za svoje projektne prijedloge sa kojima su aplicirali na "The Challenge program" koji već treću godinu raspisuje Veleposlanstvo Švedske u BiH.

Na poziv su se mogla prijaviti mala i mikro poduzeća (do 50 zaposlenih), a cilj ovog natjecanje je bio da se bespovratnim sredstvima podrži privatni sektor u projektima od kojih će korist imati poduzeća, ali i građani kroz otvaranje novih radnih mjesta i povećanja prihoda.

Kompanije koje su dobile sredstva kroz ovaj poziv su: Antigravity Music, COX 4, Domaća radinost Bihaćka Svijeća DIY, ENI-EM, Proizvodno, prometno i uslužno društvo FAAM d.o.o. Vareš, IMB KOMERC, Kliker.ba, Maguba doo, MIA, MSS – Meta Software Solutions, RE:Design i Rupic Group AB.

Kako saznajemo na sva tri poziva Challenge-a je apliciralo preko 1.200 kompanija iz BiH i Švedske. Priloženi projektni prijedlozi predstavljali su inovatinive poslovne ideje.

"Njihovi poslovni planovi sadržavali su jasne elemente dodatnih razvojnih efekata kao što je izgradnja kapaciteta, transfer tehnologije i otvaranje novih radnih mjesta", navodi se na stranici Challenge programa. 

 Pojekti su dolazili iz različitih oblasti poslovanja, a odabrani pobjednici se kreću u rasponu od konsultatnskih servisa, IT usluga, samostalnih obrtnika do poljoprivrednih zadruga sa preko 1000 članova.

Navode da je konkurencija bila jaka te da je prošlo samo 4 posto predanih zahtjeva za grant.

Podsjetimo, grantovi su namijenjeni realiziranju inovativnih i komercijalno održivih poslovnih pothvata u iznosu do 50% prihvaćenog prijedloga proračuna, s tim da iznos pojedinačnog granta ne može biti veći od 30.000 eura. Očekuje se da će se izabrani prijedlozi projekata implementirati u roku od 12 mjeseci.   D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti