Završena sanacija 111 stambenih jedinica, odabir novih korisnika u toku

31.10.2014. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
Završena sanacija 111 stambenih jedinica, odabir novih korisnika u toku

Okončani su radovi na sanaciji 111 stambenih jedinica u okviru prve faze sanacije prioritetnog stambenog fonda Programa Evropske unije (EU) za oporavak od poplava.

Okončani su radovi na sanaciji 111 stambenih jedinica u okviru prve faze sanacije prioritetnog stambenog fonda Programa Evropske unije (EU) za oporavak od poplava.

Zahvaljujući sredstvima EU, sanirani su domovi 30 porodica iz Banje Luke, 25 iz Bijeljine, 21 iz Doboja, 15 iz Orašja, osam iz Živinica, sedam iz Maglaja, tri iz Tuzle te po jedne iz Lopara i Šamca.

Prvom fazom prioritetne sanacije obuhvaćene su posebno ugrožene kategorije stanovništva koje žive u područjima pogođenim poplavama kao što su starije osobe, porodice koje žive ispod granice siromaštva i osobe s poteškoćama u razvoju.

Radovi na sanaciji objekata završeni su u roku od četiri sedmice, a ovisno o stepenu oštećenja obuhvatili su popravak krovova i fasada, renoviranje podova i zidova, kao i zamjenu vanjske i unutrašnje stolarije.

"U okviru prve faze nastavljaju se radovi na 328 stambenih jedinica. U toku je odabir dodatnih 396 jedinica u tijesnoj saradnji s relevantnim predstavnicima lokalne vlasti. Povećali smo broj stambenih jedinica koje će biti sanirane do kraja godine s prvobitnih 650 na oko 1.000", kazao je portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie.

Ove sedmice završen je i odabir dodatnih 1.270 korisnika pomoći za sanaciju stambenih jedinica prvog javnog poziva iz općina Bijeljina, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Brčko Distrikt i Domaljevac.

Drugi javni poziv za odabir 1.079 korisnika objavljen je prije dva dana. 

"Pozivamo sve koji ispunjavaju kriterije iz općina Banja Luka, Laktaši, Lukavac, Prijedor, Modriča, Sanski Most, Srebrenik, Tuzla, Zenica, Žepče i Živinice da se prijave. Informacije o proceduri prijave i kriterijima su dostupne na internet stranicama EU Delegacije i UNDP-a, kao i u medijima", pojasnio je programski menadžer EU Programa za oporavak od poplava iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) Edis Arifagić.

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija ukupno 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno direktna pomoć u povratku svojim domovima za oko 14.000 osoba.

"Ključni prioritet EU Programa za oporavak od poplava je da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija. UNDP, naš partner u implementaciji Programa, nastavlja usko koordinirati rad na odabiru korisnika s relevantnim predstavnicima lokalne vlasti, osiguravajući transparentnost i puno poštivanje kriterija za odabir", kazao je McGuffie.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala EU. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti