Zamjena vozačkih sa Njemačkom u praksi moguća tek od ožujka?

20.01.2014. 09:52 / Izvor: eKapija.ba
Zamjena vozačkih sa Njemačkom u praksi moguća tek od ožujka?

Nakon što su potpisani dokumenti ostaje još da se završe proceduralne aktivnosti kako bi mogla i u praksi zaživjeti zamjena vozačkih između BiH i Njemačke.

Nakon što smo objavili priču da je BiH potpisala dokumente sa Njemačkom koji omogućuju zamjenu vozačkih dozvola između ove dvije zemlje javili su nam se naši građani koji su pokušali uraditi zamjenu i koji navode da njemačke vlasti još nisu počele sa primjenom tog pravila. Pokušali smo dobiti dodatne informacije iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH u kojem su nam kazali da do primjene ove odredbe u praksi ostaje završiti neke proceduralne aktivnosti te očekuju da će one biti brzo završene.

''Realno, cijenimo da primjena teksta može započeti od trećeg mjeseca tekuće godine. Ovisi i od ažurnosti i spremnosti druge strane'', kaže za eKapija.ba Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.

O procedurama koje će građani morati proći pri zamjeni vozačkih kod institucija u Njemačkoj, kada se počne sa primjenom, kaže da će vlasnici važećih vozačkih dozvola za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (klase A1, A ili B), izdatih u Bosni i Hercegovini, koji imaju ili će imati redovno boravište u trajanju od najmanje 185 dana u Saveznoj Republici Njemačkoj moći u bilo koje vrijeme nakon dolaska u Njemačku zamijeniti svoje vozačke dozvole za vozačke dozvole za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (kategorije/klase A1, A ili B), a da pri tome ne moraju polagati teorijski ili praktični dio vozačkog ispita.

''Ako vlasnik dostavi svoju vozačku dozvolu izdatu u Bosni i Hercegovini i podnese identifikacijske dokumente koje traži nadležni organ u Njemačkoj, on/ona će dobiti njemačku vozačku dozvolu nakon što plate zakonom propisane naknade i troškove. Aplikanti koji su bili vlasnici vozačke dozvole u razdoblju manjem od dvije godine, dobivaju probnu vozačku dozvolu za određenu kategoriju/klasu'', objašnjava Andrić. 

Pri tome, pojam važeća vozačka dozvola, kaže, znači da originalnoj vozačkoj dozvoli izdatoj od strane jednog nadležnog organa nije istekao period važenja, da nije privremeno ili trajno oduzeta, niti da je izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u vrijeme kada se vrši njena zamjena od strane drugog nadležnog organa, kao i da ne podliježe bilo kakvim ograničenjima koja sprečavaju njenog vlasnika da je koristi u svrhe za koje je namijenjena.

Podnosilac zahtjeva u Republici Njemačkoj podnosi zahtjev organu nadležnom za izdavanje vozačkih dozvola, uz propisanu dodatnu dokumentaciju, navodi on. 

D.Kozina

Foto. DPA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti