Za kompanije iz Bosne i Hercegovine Albanija atraktivno tržište

23.05.2015. 11:14 / Izvor: eKapija.ba
Za kompanije iz Bosne i Hercegovine Albanija atraktivno tržište

Između dvije zemlje postoji povoljan ambijent za jačanje ekonomske saradnje. Postoji obostrani interes za razvijanjem redovnog političkog dijaloga, s ciljem unapređenja odnosa u bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

"Kompanije iz Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme su prepoznale Albaniju kao izuzetno atraktivno tržište, što pokazuju poslovi 'Energoinvesta' od 60 miliona evra i 'Euroasfalta' od 20 miliona eura", istaknuto je na sastanku zamjenika ministra inostranih poslova BiH Josipa Brkića u Tirani sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Albanije Odetom Berbuluši.

Konstatovano je da između dvije zemlje postoji povoljan ambijent za jačanje ekonomske saradnje, saopćeno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Na marginama ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi /SEECP/ u Tirani, sagovornici su konstatovali obostrani interes za razvijanjem redovnog političkog dijaloga, s ciljem unapređenja odnosa u bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Izraženo je uvjerenje da će vođenje kontinuiranog političkog dijaloga u regionu otvoriti brojne mogućnosti za čvršće povezivanje u oblastima značajnim za dalji integracioni put ka EU i ekonomski razvoj.

Brkić i Berbuluši iskazali su interes i za osnaživanje ugovorne osnove između dvije zemlje.

U proteklih šest godina potpisano je osam bilateralnih sporazuma, a u toku su pripreme za potpisivanje još četiri bilateralna sporazuma.

Brkić je uručio zamjeniku albanskog ministra inostranih poslova zahvalnicu Ministarstva bezbjednosti BiH za pomoć koju je Albanija pružila tokom prošlogodišnjih poplava u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti