Vlada RS: U budžet uplaćena samo kreditna sredstva, a ne donacije

21.09.2014. 10:00 / Izvor: eKapija.ba
Vlada RS: U budžet uplaćena samo kreditna sredstva, a ne donacije

Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji koja je u Briselu održana 16. jula ove godine, do danas nijedna marka nije uplaćena Vladi Republike Srpske. Isto su potvrdile i Vlada FBiH i pojedinih kantona, navode iz Vlade RS.

Informacije koje plasiraju pojedine strane ambasade  o stotinama miliona maraka pomoći za sanaciju posljedica poplava koje su obezbijeđene od stranih donatora, a vlasti u BiH, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, su najobičnija laž i manipulacija u predizborno vrijeme.

Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji koja je u Briselu održana 16. jula ove godine, do danas nijedna marka nije uplaćena Vladi Republike Srpske. Isto su potvrdile i Vlada FBiH i pojedinih kantona.

Jedina donatorska sredstva koja su uplaćena na račun Vlade, odnosno Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske nakon poplava, a potom prenesena na račun korisnika, jesu donatorska sredstva Vlade Srbije namijenjena za sanaciju škola u Doboju i Šamcu.

Ističemo da je do sada Vlada Republike Srpske svojim vlastitim  angažmanom i programom mjera obezbijedila pomoć građanima ugroženim poplavama, a jedina strana sredstava za saniranje šteta od poplava jesu kreditna sredstava Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, s tim da su ovi aranžmani ispregovarani prije navedene donatorske konferencije.

Dakle, riječ je o kreditnim sredstvima, a ne donacijama, jer se one realizuju po pojedinačnim projektima uz opredjeljenje samih donatora o objektu koji se sanira, a djelimičnu informaciju o sudbini i namjeni obećanih donatorskih sredstava uspjeli smo dobiti tek mjesec i po dana nakon održane donatorske konferencije.

Podsjećamo da je Vlada Republike Srpske prva u regionu usvojila set zakona i mjera kojima se obezbjeđuje pomoć stanovništvu pogođenom teškim poplavama i klizištima, kao i sanacija svih vidova šteta nastalih usljed prirodne katastrofe koja nas je zadesila.

Sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske do sada su obezbjeđena od doprinosa solidarnosti, poreza na upotrebu i držanje dobara, naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kreditnih i budžetskih sredstava, te donacija fizičkih i pravnih lica, ali nije bilo priliva inostranih donacija od navedene donatorske konferencije, saopćili su iz Vlade RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti