Vlada FBiH odlučuje: Poskupljuje cestarina ili usporava izgradnja

27.04.2015. 08:18 / Izvor: Dnevni list
Vlada FBiH odlučuje: Poskupljuje cestarina ili usporava izgradnja

Hoće li ulaskom Javnog poduzeća Autoceste Federacije u sustav naplate PDV-a doći do poskupljenja cestarine ili, pak, usporavanja daljnje izgradnje koridora Vc budući da se dobit tog poduzeća raspoređivala na izgradnju novih cesta, znat će se vrlo brzo.

Hoće li ulaskom Javnog poduzeća Autoceste Federacije u sustav naplate PDV-a doći do poskupljenja cestarine ili, pak, usporavanja daljnje izgradnje koridora Vc budući da se dobit tog poduzeća raspoređivala na izgradnju novih cesta, znat će se vrlo brzo.

Odluka na Vladi FBiH

Naime, Ensad Karić, direktor Javnog poduzeća Autoceste Federacije, potvrdio je u razgovoru za Dnevni list kako se federalna Vlada treba očitovati o ovoj problematici budući da je ona nadležna te će se tek tada vidjeti koji će se model koristiti.

Mediji već spekuliraju kako su u igri dvije opcije; prva je da se od postojeće cijene cestarine oduzima 17 posto što bi onda značilo i manji prihod u poduzeću Autoceste, a samim tim i manja ulaganja vlastitih sredstava za izgradnju. Druga varijanta da građani snose teret ulaska u sustav PDV-a na način da se na postojeću cijenu cestarine dodaje 17 posto PDV-a.

Karić za sada ne može prejudicirati na koji će se način riješiti ova situacija te ističe kako nema informacije u kojem će se smjeru kretati cijena cestarine. Na naše pitanje hoće li Vlada donijeti rješenje prema kojem će građani snositi cijenu ili će se ići na drugi model, Karić je samo kazao kako treba sačekati i vidjeti što će Vlada zaključiti.

"Tu smo gdje jesmo; nikada nije popularno uvoditi nešto dodatno, no PDV se mora platiti. Mi u svojim planovima nismo predvidjeli povećanje cijene, ali nismo ni računali s uvođenjem PDV-a. Čekat ćemo i vidjeti što će Vlada odlučiti", naglasio je Karić, koji je poručio kako je stanje za sada isto sve dok se ne dobiju nove instrukcije od Vlade.

Novi kilometri na jugu

Ipak, bez obzira na novi trenutak koji je nastao nakon odluke UNO-a o ulasku u sustav PDV-a, Autoceste Federacije imaju velike planove kada je u pitanju nastavak izgradnje, pa se tako, pojasnio je Karić, završava pretkvalifikacija za tri lota-dva lota za poddionicu Međugorje – Počitelj, a tu je i poddionica Zenica sjever – Zenica jug. Vrlo skoro se očekuje i poziv za dostavljanje financijskih ponuda, a očekivanja su, smatra Karić, kako se tijekom ljeta mogu započeti radovi, s tim da je rok izgradnje postavljen na 30 mjeseci.

Što se, pak, tiče dionice od Konjica prema Mostaru, Karić je naglasio kako se radi na tehničkoj dokumentaciji koja će se prezentirati Vladi, odnosno Parlamentu kako bi se donijela odluka oko položaja trase i odabira između opcija. "Naime, Autoceste su došle do novog rješenja koji bi uvelike pojeftinilo izgradnju ove zahtjevne dionice, pa bi se cijela dionica", ističe Karić, mogla uraditi za 400 milijuna eura, umjesto za 700 koliko je to predviđeno sadašnjim idejnim projektom. Naravno, bez PDV-a, dodaje Karić te na naše pitanje o poskupljenju radova kaže kako međunarodni krediti ne bi trebali poskupjeti zbog uvođenje PDV-a, ali će se za vlastita sredstva koja se ulažu ipak osjetiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti