Velike svjetske korporacije povlače se iz BiH

28.04.2015. 13:44 / Izvor: eKapija.ba
Velike svjetske korporacije povlače se iz BiH

Kada se govori o svjetskim korporacijama iz sektora roba široke potrošnje ( tzv. FMCG sektor) sve više je prisutan trend zatvaranja predstavništava, a u jednom broju slučajeva i prestanku prodaje proizvoda na određenom tržištu.

Zbog smanjenja kupovne moći stanovništva, jake konkurencije i ograničenog potencijala za rast velike internacionalne kompanije polako napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Ovaj trend je prisutan zadnjih nekoliko godina iako se o njemu malo javno govori. 

Primarni razlog povlačenja ovih kompanija je pad potrošačke moći stanovništva u BiH te pad kupovine proizvoda koje ne spadaju u red onih kojima se podmiruju egzistzencijalne potrebe građana, smatra Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista S.W.O.T iz Banja Luke.

"Velike kompanije promatraju tržište poput našeg kao malo tržište na kojem već dugo postoji stagnacija gospodarskog rasta. Kompanije ovdje više ne vide tržišni potencijal i zato se, kako bi smanjili troškove, odlučuju na povlačenje", navodi on za ekapija.ba. 

Jedna od negativnih stvari koje mogu proizići iz ovoga je povećanje broja nezaposlenih, ali Grabovac smatra da možemo imati i pozitivnih efekata jer njihovim povlačenjem može doći do smanjenja uvoza tih roba te bi građani substituciju za te proizvode mogli naći u nekim domaćim.

Kada se govori o svjetskim korporacijama iz sektora roba široke potrošnje( tzv. FMCG sektor) sve više je prisutan trend zatvaranja predstavništava, a u jednom broju slučajeva i prestanku prodaje proizvoda na određenom tržištu. 

''Fenomen odlaska kompanija iz sektora roba široke proizvodnje, nije prisutan samo u Bosni i Hercegovine nego je on uglavnom posljedica primjene novog operativnog modela kod određenog broja kompanija koji za posljedicu ima klasterizaciju većeg broja manjih, međusobno sličnih i povezanih tržišta'', kaže za ekapija.ba Kemal Jakić, direktor bh.ogranka jedne od vodećih multinacionalnih kompanija iz FMCG sektora.

Dodaje da u toj situaciju BiH (kao i ostale zemlje sličnog kapaciteta i potencijala) dobija tretman izvoznog tržišta, te se konsekventno smanjuju ulaganja i prodajni asortiman. "Politička situacija sigurno ne ide u prilog promjeni te odluke, ali nije presudni faktor'', ističe naš sugovornik.

Ono što bi moglo imati pozitivni uticaj ovakvog trenda je, saznajemo, značajnije povećanje kupovne moći potrošača, što bi za posljedicu imalo i povećanje vrijednosti tržišta, ali nažalost prognoze za narednih par godina za tu oblast su nepovoljne.

''Ako se ograničimo samo na FMCG sektor, onda povlačenje internacionalnih kompanija može imati kratkoročni pozitivni efekat na domaće kompanije u smislu smanjenja pritiska konkurencije na lokalnom tržištu i povećanja prostora za aktivnu komunikaciju sa potrošačima'', objašnjava naš sugovornik potencijalne efekte ovih trendova.

To se, navodi, neće dogoditi samo po sebi, niti će trajati vječno. Smatra da će uspjet će one kompanije koje u središte svojih aktivnosti i investicija stave potrošača, imaju kvalitetne, obučene i posvećene zaposlenike, te upravu koja je svjesna i sposobna da se nosi sa izazovima poslovanja u današnjem svijetu.

Ali, navodi i to da, ukoliko se nakon konsolidacije pozicije na domaćem tržištu, ne desi značajniji iskorak na druga tržišta, vrlo brzo će se poništiti prvobitni pozitivni efekti i na kraju će cijenu cijelog ovog procesa platiti potrošač kroz ograničenu ponudu i visoke cijene.

Upućeni navode da razloge ovog trenda treba sagledati i iz perspektive investitora. Kada se različitim navikama potrošača i malom tržištu doda da smo kompleksna država bez unutarnjeg koncenzusa o budućnosti, da smo zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti u Europi kojoj za formiranje vlade treba godinu dana, da su potrošači ozbiljno cjenovno osjetljivi, trgovci imaju ozbiljnih problema sa redovitim servisiranjem tekuće likvidnosti, jasno je koliko smo interesantni za investitore.

Piše: Danijela Kozina 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti