Uspješna realizacija prekograničnog projekta "Zeleni otoci"

28.04.2015. 08:39 / Izvor: eKapija.ba
Uspješna realizacija prekograničnog projekta 'Zeleni otoci'

Radi se o projektu, čija je vrijednost 521.000 eura, od čega sa bh. strane 207.000 eura. EU je glavni donator sa 441.000 eura, a ostatak su osigurali Grad Bihać i Općina Bosanska Krupa, odnosno Grad Zadar.

U gradskoj upravi Bihaća održan je sastanak partnera iz BiH i RH, povodom realizacije prekograničnog projekta “Zeleni otoci”, čija je vrijednost preko pola miliona eura, a finansiran je najvećim dijelom sredstvima EU u okviru IPA Programa za prekograničnu saradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. godina.

Predstavnici Grada Bihaća, Općine Bosanska Krupa i Grada Zadra, te Zadarske županije u susjednoj Hrvatskoj nisu krili zadovoljstvo postignutim rezultatima u okviru realizacije projekta.

"Radi se o projektu, čija je vrijednost 521.000 eura, od čega sa bh. strane 207.000 eura. EU je glavni donator sa 441.000 eura, a ostatak su osigurali Grad Bihać i Općina Bosanska Krupa, odnosno Grad Zadar", kazao je Smail Toromomanović, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

"Ono što je bitno istaći da je prekogranična saradnja razvila ljudske resurse da sa zajedničkim timom to privedemo kraju. Dakle, kroz ove projekte smo ipak nešto naučili, polučili smo određene rezultate da na neki način zaštitimo dijelove prirode i da sredstva, koja smo dobili možemo uložiti u prirodu, te će zajedničkom sinergijom ljudi i prirode doći do svekolike valorizacije", kazao je Mirko Đinđić, direktor JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Jadera Zadar.

Cilj projekta je očuvati, revitalizirati i promovisati odabrane urbane zelene površine na području Bosanske Krupe, Bihaća i Zadarske županije, te zajedničkim aktivnostima doprinijeti očuvanju i zaštiti prirode.

"Radi se o uređenjima Parka Vladimira Nazora u Zadru i Parka Male Ade u Bosanskoj Krupi, teizradi projektne dokumentacije za Gradski park u Bihaću. To je ono što je nejkonkretnije, imamo plan upravljanja, koji će dati smjernice za budući razvoj ovih zelenih površina", kazao je Lovro Jurišić, voditelj projekta „Zeleni otoci“ iz Zadarske županije.

"Ovim projektom smo dobili u centru grada izuzetan prostor, znači povezali smo 11 ada, već su prije bili mostovi, sad smo uradili kroz ovaj projekt još četiri mosta, tako da smo dobili prostor gdje ćemo moći razvijati turističke, edukativne i rekreativne aktivnosti", kazala je Esma Hergić, predstavnica Općine Bosanska Krupa.

Svi učesnici zadovoljni su urađenim u okviru ovog projekta, te su izrazili nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i drugim projektima, koje podržava Evrospka unija na ovim prostorima, što će doprinijeti podizanju kvalitete života kroz revitalizaciju i zaštitu životne sredine, te promovisati ova područja kao atraktivne turističke destinacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti