Upravni odbor UIO podržao amandmane na Zakon o carinskoj politici u BiH

03.06.2015. 07:58 / Izvor: eKapija.ba
Upravni odbor UIO podržao amandmane na Zakon o carinskoj politici u BiH

Data saglasnost na Odluku o kriterijima za određivanje velikih obveznika indirektnih/ neizravnih poreza, kojom će biti obuhvaćeni obevznici čija vrijednost gradivnog poreza.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dao je jučer pozitivno mišljenje na amandmane delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji se odnose na Prijedlog zakona o carinskoj  politici u BiH, te ih uputio u dalju parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

UO UIO dao je jučer i saglasnost na Odluku o kriterijima za određivanje velikih obveznika indirektnih/ neizravnih poreza, kojom će biti obuhvaćeni obevznici čija vrijednost gradivnog poreza (zbir ulaznog i izlaznog PDV-a) iznosi 1,5 milion KM.

Odlukom je preciznije propisan status "velikih poreskih obevznika", a stupiće na snagu osam dana nakon objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", dok dosadašnja odluka prestaje da važi.

Na jučerašnjoj sjednici UO UIO utvrdio je i Odluku o visini kompenzatorne kamate za drugo polugodište 2015. godine koja iznosi 12 odsto, a obračunava se na određene carinske postupke, među kojima je privremeni uvoz. Ova kamata se zaračunava u carinskim dugovanjima i redovno se donosi u određenim vremenskim intervalima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti