UIO: Uplaćeno 10 miliona KM razlike akcize

01.02.2015. 15:52 / Izvor: SRNA
UIO: Uplaćeno 10 miliona KM razlike akcize

Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu u maloprodajnom objektu.

Lica koja se bave prometom duvana i duvanskih prerađevina u BiH uplatila su na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH 10 miliona KM po osnovu razlike akcize obračunate na popisane zalihe cigareta na kraju prošle godine, potvrdio je Srni portparol UIO Ratko Kovačević.

On je naveo da su inspektori UIO učestvovali u popisu zaliha kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH, te da se oni ovih dana nalaze na terenu i vrše provjeru popisa zaliha cigareta i obračuna razlike akcize i kod ostalih manjih poreskih obveznika koji prometuju cigarete u BiH.

Kovačević je podsjetio da se duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu u maloprodajnom objektu.

Sva lica koja prometuju duvan i duvanske prerađevine u BiH bila su dužna popisati zalihe cigareta i duvana na kraju prošle godine i na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na duvan i duvanske prerađevine za ovu godinu.

Razlika između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize morala je da bude uplaćena na Jedinstveni račun UIO zaključno sa 20. januarom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti