Udruženje Žene za žene pomoglo da 30.000 žena u BiH stane na svoje noge

18.09.2014. 10:44 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje Žene za žene pomoglo da 30.000 žena u BiH stane na svoje noge

Kada je 1993. godine Iračanka Zainab Salbi osnovala humanitarno udruženje Women for women u Washingtonu, nije mogla ni slutiti da će ono postići ogroman uspjeh i pomoći desetinama hiljada žena.

Kada je 1993. godine Iračanka Zainab Salbi osnovala humanitarno udruženje Women for women u Washingtonu, nije mogla ni slutiti da će ono postići ogroman uspjeh i pomoći desetinama hiljada žena. Pomoći ne samo finansijski, već ih edukovati, moralno podržati, pomoći da nađu zaposlenje...

Udruženje je osnovano kao pomoć ženama, izbjeglicama iz BiH, a danas osim u našoj zemlji, postoji još u sedam država. I poslije 20 godina, drže se svog glavnog cilja: Pomoći ženama u zemljama u postratnom periodu da obnove svoje živote pružajući im finansijsku i moralnu podršku, obuku u tehničkim vještinama, edukaciju o njihovim pravima, pristup kreditnim sredstvima i asistenciju za razvoj malih poslova.

Udruženje Žene za žene u BiH je nastalo kao dio ove američke organizacije i pomagalo je ženama u samom ratu, a '98 su prvi put lokalno registrovani. Do sada su implementirali različite vrste kurseva i edukacija kroz koji je prošlo preko 30.000 žena iz cijele Bosne i Hercegovine. Žene su edukovane iz raznih socijalnih tema, ali i iz oblasti poduzetništva, izrade biznis plana, upravljanja finasijama i održivim prihodima. Osim toga, Udruženje je implementiralo širok spektar praktičnih obuka kako iz oblasti poljoprivrede (plastenička proizvodnja, uzgoj jagodičastog voća, uzgoj i sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva itd.); iz oblasti rukotvorina (pletenje, vez, tkanje, krojenje, šivenje, izrada nakita, kućni dizajn itd.), iz oblasti pružanja servisnih usluga (njega starih i bolesnih osoba i čuvanje djece).

KAKO JE SVE POČELO

Sve je počelo za vrijeme rata, kada je organizacija pomagala ženama kroz program sponzoriranja, a od '97 do '98 godine su pristupili jednom velikom istraživanju kako bi utvrdili što ženama treba nakon rata. Tada su razvili projekat koji se zove obnavljanje životnih vještina žena i koji ima ti djela.

"Zadržali smo sponzoriranje jer je to definitivno olakšava ženama učešće u programu. Žene su osim novca dobijale i jednogodišnju obuku o ženskim ljudskim pravima. Prema ženama smo imali pragmatičan pristup, mi smo njih učili, informisali, nismo imali akademski pristup, već smo ih više obučavali. Cijeli projekat smo bazirali u jednom intezivnom druženju i organiziranju časova. To je bila također svojevrsna terapija za žene", kaže u razgovoru za eKapija.ba Seida Sarić, direktorica Udruženja Žene za žene International Sarajevo.

Godine 1998. su krenuli i sa strukovnim obukama, koje su podrazumijevale bilo kakve obuke koje će pomoći ženama da nađu posao. Na početku su krenuli sa obučavanjem netradicionalnim vještinama, tako da su educirali žene za poslove moleraja, tapetiranja, stolarskim radovima. Nakon toga, počeli su sa časovima tkanja, vezenja. Međutim nisu ih učili osnovama, već kako da naprave proizvod koji neko želi da kupi. Na taj način su pomogli velikom broju žena da nađu posao.

U isto vrijeme kreću i sa mikrokreditnim projektom, koji je bio replika Grameen banke, koja '96 godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

"Svih ovih godina, koliko radimo, imali smo solidan dijapazon aktivnosti za pomoć ženama. Što se tiče projekta edukacije, to smo do 2000. godine radili isključivo u Sarajevu. No te godine Zainab, osnivačica organizacije nastupa u Oprah Winfri show, tako da preko noći dobijamo ogroman broj sponzora. Te godine smo imali 1000 žena u projektu i to nam je pomoglo da odemo iz Sarajeva u druge bh. gradove. Tako da smo do sad radili sa više od 30.000 žena u 60 lokalnih zajednica", priča Sarićeva.

ČETIRI REZULTATA

Njihov osnovni cilj su četiri rezultata koja žele da postignu: da žene zarađuju, da su dovoljno zdrave da učestuju u programu, da razvijaju svoje socijalne mreže i da žene budu donosioci odluka.

"Posljednjih nekoliko godina kroz ovaj veliki projekt, smanjilo nam se učešće žena za izradu rukotvorina, a povećalo učešće žena u poljoprivredi. Organizirali smo obuke koje su se ticale uzgoja u plastenicima. Trenutno radimo sa ženama uzgoj ljekobilja, a ovaj projekat traje već četiri godine i finansiran je od USAID-a i SIDE kroz projekat FARMA. Stotine žena su educirane kako da uzgajaju ljekobilje, da ga plantažiraju i sl.", navodi naša sagovornica i dodaje da pored projekta ljekobilja, rade i projekat pčelarstva.

Udruženje Žene za žene International upravo je završilo strateško planiranje, a u ovoj i narednoj godini su u procesu tranzicije. Naime kako su trenutno aktivna članica udruženja Women for women, namjera im je da postanu pridruženi član, tako da će sami nabavljati finansijska sredstva i biti orijentisani isključivo na BiH.

"Ono za što smo se strateški opredjelili je da ćemo raditi u dva pravca. Jedan pravac je ekonomsko osnaživanje žena, a drugi pravac je pomoć ženama u društvenom smislu. Želimo da damo svoj doprinos edukaciji žena kada je u pitanju demokratija, te aktivnosti u društvenom životu", kaže Sarićeva.

 

Kako je nastala organizacija

Organizaciju pod nazivom Women for women su osnovali Zainab Salbi i njen suprug. Zainab je nekoliko godina prije toga stigla u Ameriku i bila je veoma osjetljiva po pitanju žena radi njenog ličnog iskustva. Ona je inače Iračanka, koja je krajem 80- tih godina stigla u Ameriku, nakon što je bila nekoliko mjeseci u ugovorenom braku u svom rodnom Iraku. Kada je došla u Ameriku nije se mogla odmah vratiti kući zbog rata koji je tada započeo. Ostala je u Americi, gdje vodi borbu za opstanak i preživljavanje, ali nakon što sretne svog drugog muža osniva organizaciju Women for women. Inače u tom periodu na CNN-u i na svim drugim televizijama, glavne vijesti su dolazile iz BiH, i prikazivale su patnju naroda u BiH, naročito žena i djece. Tako da su Zainab i njen muž odlučili da novac koji su dobili od medenog mjeseca potroše na pomoć ženama- izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, koje su tada bile smještene u Hrvatskoj. Tako je nastala organizacija Women for women.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti