Učesnici ljetnje škole EdIT izazvali oduševljenje inovativnim rješenjima

22.07.2014. 10:13 / Izvor: eKapija.ba
Učesnici ljetnje škole EdIT izazvali oduševljenje inovativnim rješenjima
OTVORI GALERIJU

Završena je ljetna škola EdIT 2014, koja se odvijala na dvjema lokacijama, u Sarajevu i u Banjoj Luci. Za samo 14 dana razvili su rešenja koja oduševljavaju. Nekolicina studenata ima i priliku za prvo zaposlenje.

Završena je ljetna škola EdIT  2014, koja se odvijala na dvjema lokacijama, u Sarajevu i u Banjoj Luci. Na završnom predstavljanju projekata u petak 18. jula učesnici su prisutnima pokazali da kreativnost i inovativnost mladih sežu u beskonačnost. Za samo 14 dana razvili su rešenja koja oduševljavaju. Nekolicina studenata ima i priliku za prvo zaposlenje.

Ljetnja škola EdIT je ozbiljna simulacija realnog projekta, a za sve učesnike i prvo i jedinstveno iskustvo s radom na velikom projektu, gdje rezultat zavisi od 15 učesnika. Polaznici su postavljeni pred konkretan zadatak, u okviru koga stiču saznanja o radu i rješavanju izazova u grupi, a projekt moraju izvesti u ograničenom vremenu i na kraju svoje rješenje predstaviti širem krugu slušalaca te odgovarati na njihova pitanja.

Studenti su radili na stvarnim projektima unutar kompanije, vidjeli značaj timskog rada, te uspjeli vidjeti kako zaista u stvarnosti funkcionira IT kompanija. Znanje i praksa koje su stekli su neprocijenjivi.

U Sarajevu su studenti radili na temu "Primjena NFC tehnologije u mobilnim aplikacijama". U toku ljetne škole polaznici su bili u prilici da rade na trima odvojenim aplikacijama: desktopu, aplikaciji za tablet i aplikaciji za smartphone, a u svrhu prikaza procesa prikupljanja i iskorištavanja Loyalty poena. Tako su zaokružili cjelinu u jednom konkretnom i realnom primjeru i stekli znanje iz NFC i mobilnih tehnologija koje će moći i kasnije iskoristiti. Svi polaznici su na današnjoj prezentaciji uspjeli da završe zadatak i prezentiraju ga uspješno menadžmentu i zaposlenicima firme, kao i gostima sa fakulteta.

Lejla Smailović, polaznica EdIT 14, Sarajevo: “Student sam treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i prijavila sam se na EdIT u nadi da ću nadograditi znanje stečeno na fakultetu. Dobili smo mnogo više od toga. Pored svega što smo naučili bilo nam je zanimljivo i zabavno zahvaljujući našoj kolegijalnosti te atmosferi koju su stvorili Dejan i Kemal. Predavanja su također u većini slučajeva bila zanimljiva i korisna jer su predavači pričali o svojim iskustvima na poslu. Obično nerealno izgleda kada neko kaže da je sve super, ali zaista, bez imalo pretjerivanja, mi smo kolektivno oduševljeni.“

U Banjoj Luci je rađeno na temu  "Razvoj interaktivne kviz aplikacije za android uređaje“. Koristili su web tehnologije na klijentu ( HTML 5, CSS 3, Java script), a, koristeći PhoneGap, to su spakovali za android uređaje. Na serverskoj strani su koristil Java EE i My SQL bazu podataka. Napravili su rad sa korisničkim nalozima (registracija/prijava/odjava), mogućnost igranja u single player i multi player modovima te mogućnost pregleda statistike za odigrane partije, kao i određena podešavanja aplikacije (promjena lozinke/teme i sl.).

Aleksandar Milić, polaznik EdIT 14, Banja Luka: „Smatram ove dvije sedmice intenzivnog rada veoma korisnim jer sam stekao znanja iz novih tehnologija za razvoj mobilnih aplikacija te sam tokom rada  I upoznao  puno novih i  kvalitetnih ljudi.  Također bih zahvalio mentorima: Nikoli Medareviću, Igoru Dujloviću, Nikoli Ratkoviću, Borisu Janjaninu. Ako bih ponovo imao priliku, prijavio bih se na Ljetnju školu  i preporučio bih EdIT svakom ko ima želju da nešto novo nauči i upozna nove ljude sa kreativnim idejama.”

Završenim projektima su pored studenata veoma zadovoljni i mentori i predavači.

“Kao i prethodnih godina, i ovog puta imamo grupu izvrsnih studenata koji su zadatak završili u zadatom roku i, što je najbitnije, uživali radeći. Nadamo se da im je ovo iskustvo barem malo dalo uvid u ono što ih čeka na radnim mjestima. Također nam je drago što je većina polaznika za ljetnu školu saznala od kolega sa fakulteta i prijatelja, što nam govori da EdIT ljetna škola ima prepoznat kvalitet“, na kraju škole je izjavila mentorka Bojana Hidić.

O ljetnoj školi EdIT

Počeci školovanja budućih programera u školi EdIT sežu u 1996. godinu kada se samo deset učesnika uhvatilo u koštac sa prvim pravim izazovima u okviru ove ljetne škole. Taj projekt je do danas postao već tradicionalan i ponosi se osamnaestogodišnjom tradicijom te kvalitetnim programom. Svake godine privlači sve veći broj učesnika ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Srbiji, Crni Gori i Sloveniji. Sve veći broj studenata sa raznih fakulteta je dokaz da EdIT prati razvoj struke i nudi aktuelne programe za razvoj novih znanja koja IT industrija treba za održavanje konkurentnosti. Ljetna škola EdIT je 2007. godine dobila 2. nagradu za najbolji kadrovski projekt.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti