Tomáš Szunyog: Novim metodama u BiH omogućena adekvatna analiza mlijeka

21.01.2014. 12:29 / Izvor: Fena
Tomáš Szunyog: Novim metodama u BiH omogućena adekvatna analiza mlijeka

Odlukom vlade Republike Češke, BiH je jedna od pet prioritetnih zemalja (Afganistan, Etiopija, Moldavija i Mongolija) gdje će se usmjeriti razvojna saradnja Republike Češke do 2017. godine.

Da bi veterinarski subjekti u BiH mogli izdavati certifikate za meso, ribu, med i druge životinjske proizvode Republika Češka u saradnji s USAID i Sida projektom FARMA realizuje u BiH projekt "Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcija" u okviru kojeg se u veterinarskim laboratorijima uspostavlja sistem za kontrolu sigurnosti hrane u skladu s EU standardima.

"Uvođenjem novih metoda praćenja rezidua u laboratorijama, između ostalog omogućena je adekvatna analiza mlijeka u BiH", kazao je češki ambasador u povodu destodnevne posjete FVO inspekcije, a koji od danas boravi u BiH.

Mljekare „Milkos“ iz Sarajeva, „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, „Meggle“ iz Bihaća, „Mljekara Livno“ iz Livna i „Zott See“ iz Gradačca su kandidovane za posjetu misije Ureda za hranu i veterinarstvo EU, odnosno FVO inspekcije.

Pozitivna ocjena FVO-a omogućila bi bh. mljekarima izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u države EU.

"Stručnjaci iz EU obići će ne samo mljekare već i veterinarsku upravu, laboratorije… da bi analizirali sistem kako se prati kvalitet mlijeka ili hemijskih rezidua", kazao je ambasador Szunyog.

Odgovarajući na pitanje da li je povećana proizvodnja mlijeka u sjeveroistočnoj BiH, gdje je prošle godine proveden projekt “Pojačanje proizvodnje mlijeka u sjeveroistočnoj Bosni” u ukupnoj vrijednosti od 1,6 miliona eura kaže da jeste, jer „krave koje su donirane iz Češke imaju veću proizvodnju i lako se prilagođavaju bh. podneblju i mogu davati bolji kvalitet mlijeka“.

Odlukom vlade Republike Češke, BiH je jedna od pet prioritetnih zemalja (Afganistan, Etiopija, Moldavija i Mongolija) gdje će se usmjeriti razvojna saradnja Republike Češke do 2017. godine.

Češki ambasador kaže da će se „Program saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Češke Republike za razdoblje 2011.-2017.“, za razliku od programa za period 2006.-2010.,više fokusirati na razmjenu iskustava i pružanje pomoći u izgradnji kapaciteta za pregovore i kasnije članstvo u EU, prihvatanje legislative i tehničke pomoći.

Za sve forme razvojne saradnje s BiH u aktuelnom programskom periodu Češka izdvaja od 2,5 do tri miliona eura godišnje.

Sastavni dio razvojne saradnje Republike Češke jest i pružanje pomoći malim lokalnim projektima, koji se svake godine realiziraju putem grantova Ambasade Češke u BiH.

"Početkom decembra istekao je rok za predavanje zahtjeva za podršku u okviru programa malih lokalnih projekata za 2014. godinu, za koji smo dobili više od 800 prijava. U januaru i februaru će se vršiti izbor projekata", kazao je češki ambasador.

Najveći iznos sredstava, 90 posto se koristi za projekte koje implementira Češka razvojna agencija, Češka državna agencija za implementaciju projekata razvojne saradnje u cijelom svijetu.

"Radi se o najkrupnijim projektima u okviru prioritetnih sektora poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, vodosnabdijevanje i sanitacija, opća zaštita okoliša, proizvodnja i isporuka energije, državna uprava i građansko društvo i zdravstvo, za koje Češka izdvaja oko 2,5 miliona eura godišnje", naglasio je ambasador Szunyog.

Memorandum o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova Češke i BiH je potpisan 2006. godine, kada je prvi program (2006.-2009.) razvojne saradnje implementiran u BiH.

U tom periodu, podsjeća, realizovano je niz projekata iz oblasti zdravstva, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture , a prema novom programu „nastavljamo implementirati programe razvojne saradnje do 2017. godine“

U oblasti zdravstva, kako kaže, u ovoj godini češka ambasada u BiH će raditi na jačanju kapaciteta vaskularne hirurgije.

"Putem ovog projekta dostavljena je oprema u kliničke centre u Sarajevu i Banju Luku, a već drugu godinu doktori i drugo medicinsko osoblje odlazi na obuku u bolnice u Brno i Prag", rekao je češki ambasador u BiH.

U nastavku intervjua za Agenciju FENA govoreći o problemu zagađenosti zraka u BiH, ambasador Szunyog kazao je da je zbog toga u 2013. godini urađen projekt u zeničkom naselju Nemila.

"Rješenje tog problema nije jednostavno i kratkoročno, gdje se prije svega treba raditi na informiranju građana, što kako vidim Općina Zenica i radi. Drugo, firme na tom području moraju se prilagođavati evropskim standardima", kazao je.

Kao treći prioritet koji treba biti pri smanjenju zagađenosti zraka u Zenici navodi izgradnju toplane na plin, što je veliki i skup projekt.

Navodeći da javne ustanove imaju velike troškove grijanja, koji iznose po nekoliko hiljada i desetina KM ističe da moderne kotlovnice smanjuju te troškove.

"Takvi projekti se itekako isplate jer za tri, četiri ili pet godina se smanjuju troškovi grijanja odnosno vraćaju uloženi troškovi. U izgradnju kotlovnice u Nemili uložili smo s Općinom Zenicom oko tri miliona eura, koji će se vratiti za pet godina", objašnjava ambasador Republike Češke u BiH.

S UNDP-om priprema se projekt grijanja za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, koja ima kotlovnicu na lož-ulje.

"S obzirom na to da je taj proces veoma skup, tu ćemo napraviti kotlovnicu na biomasu iz šumskog otpada. Vrijednost projekta je oko milion eura", ističe češki ambasador u BiH.

Glavni ciljevi Češke razvojne saradnje u ovom sektoru su, između ostalog, ublažavanje ekoloških opterećenja s posebnim naglaskom na komunalni, industrijski i opasni otpad.

Upitan da objasni šta su te aktivnosti doprinijele u BiH naglasio je da je češka ambasada od 2009. organizirala seminare u smislu jačanja legislative koja bi bila prilagođena evropskim standardima.

"Na nivou države i entiteta su doneseni zakoni koji su ustvari potekli od ovih projekata. Tako smo imali zajedničku posjetu entitetskih ministrica za ekologiju u Pragu, gdje su vođeni razgovori sa češkim stručnjacima za legislativu, koja je u BiH dosta prilagođena EU standardima. Međutim, pitanje je kako se provodi ta legislativa", istakao je Szunyog.

Podsjetio je da je zaštita okoliša bilo jedno od najzahtjevnijih poglavlja kada je Češka ulazila u EU i koje do danas iziskuje velike troškove koji se moraju ulagati u sistem.

Iako nedovoljna tehnička i tehnološka opremljenost upravljanja vodama i otpadom predstavljaju ozbiljan problem u održivom razvoju BiH, češki ambasador je pohvalio rad EKOPAK-a, jer se, „uspješno bavi edukacijom kako sortirati i odlagati otpad“.

"Na osnovu dvaju projekata koja su se odnosila na odlaganje otpada, uradili smo mapiranje legalnih i nelegalnih deponija i Studiju izvodljivosti za novu regionalnu deponiju, te smo donirali kontejnere i kamione za odvoz smeća u općinama Doboj i Maglaj", kazao je ambasador Češke u BiH.

U ovom segmentu fokus je bila edukacija učenika u školama o podizanju svijesti o sortiranju otpada, „koju su djeca kroz organizirana takmičenja savladala, te će to prenijeti i u svojim domovima“.

"Papir nije generalno problem. Veći problem je odlaganje plastike. Svi ovi problemi u oblasti okoliša moraju biti riješeni prije ulaska BiH u EU",  naglasio je.
Kulturna povezanost Češke i BiH, navodi, ogleda se u prijevodima knjiga, te su nedavno djela Ive Andrića i Miroslava Krleže prevedena na češki jezik, dok je u procesu prevođenja djela češkog pisca Karela Čapeka na bosanski jezik.

"U Češkoj ima oko 2.000 bh. građana, a tokom rata u BiH bilo je u Češkoj 25.000 građana iz BiH. Većina ih se vratila u BiH, ili je otišla u Njemačku i Švedsku", rekao je.

S obzirom na to da su vanjskopolitički prioriteti Češke evroatlantske integracije država zapadnog Balkana, upitan da li će se suspenzija IPA fondova za 2013. godinu odraziti na pomoć Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke BiH objašnjava da tu neće biti problema, jer je pomoć Češke usmjerena na niže nivoe vlasti.

"BiH nema jasan okvir o evropskim integracijama, te se sve stvari rješavaju pojedinačnim dogovorima. Mora postojati mehanizam za koordinaciju evropskih pitanja odgovoran za IPA fondove, agencija koja može pregovarati o pitanjima iz određenih sektora", zaključio je u intervjuu za Agenciju FENA ambasador Republike Češke u BiH Tomáš Szunyog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti