Tešanjski Madi zapošljava i uvodi nove tehnologije u proizvodni proces

21.04.2014. 11:44 / Izvor: eKapija.ba
Tešanjski Madi zapošljava i uvodi nove tehnologije u proizvodni proces
OTVORI GALERIJU

Na tržište danas plasiraju oko 50 proizvoda, od čega 20 proizvoda čini svježa i zamrznuta piletina, a ostalo su polutrajni i oblikovani proizvodi. Njihov najprodavaniji proizvod je svježa piletina koja je ujedno i "core" biznis.

Općina Tešanj jedna od rijetkih u našoj državi gdje se posluje i otvaraju nova radna mjesta. Prema posljednjim podacima na području ove općine posluje 2.416 poslovnih subjekta od kojih je 789 registrovano kao pravne osobe, 420 jedinica u sastavu i 907 obrta.

Jedan od uspješnih tešanjskih kompanija je porodice Jabandžić u čijem je vlasništvu kompanija Madi d.o.o. koja je nastala hrabrom odlukom njenog vlasnika još u vremenu kada je za većinu bilo nezamislivo napustiti posao u javnom preduzeću i započeti sa privatnim biznisom.  Ishak Jabandžić odlučio se na taj potez te je zajedno sa bratom Mujom 1988. godine otvorio trgovinu koja se bavila prodajom mješovite robe. Iz tog vremena i datiraju prvi koraci u trgovačkoj djelatnosti iz čega će kasnije i nastati firma Madi.

Planskim razvojem i predanošću vlasnika i uposlenih  javlja se potreba za proširenjem kapaciteta u ovoj oblasti, tako da od 1997. godine firma Madi ulazi u posao prodaje bijele tehnike u industrijskoj zoni Bukva i u ovim oblastima prisutni su i danas.

Prateći potrebe tržišta u prehrambenoj industriji, a u skladu s poduzetnošću tešanjskih privrednika, 2000. godine značajna sredstva uložena su u proizvodnju pilećih proizvoda, što će posmatrajući iz današnje perspektive odrediti konačno pozicioniranje firme Madi u sami vrh kada je u pitanju proizvodnja pilećeg mesa u BiH.

Maid Jabandžić, komercijalni direktor kompanije Madi u razgovoru za eKapija.ba kaže kako se nadaju da će svoju poziciju dodatno ojačati u narednom peridu.

"To nam garantuju i standardi kojim smo ovladali već duži niz godina a to su ISO,HACCP i HALAL standardi", kaže Jabandžić, naglašavajući kako nema velike tajne uspjeha. Sve se postiže jednostavno. "Predanost radu, domaćinski odnos prema firmi i naravno stalno praćenje i implementacija najsavremenijih dostignuća koja su vezana za našu djelatnost  garant su uspjeh."

Madi trenutno zapošljava preko 220 radnika uključujući i veterinarsku stanicu Tešanj koja je takođe u vlasništvu ove kompanije.

Na tržište danas plasiraju oko 50 proizvoda, od čega 20 proizvoda čini svježa i zamrznuta piletina, a ostalo su polutrajni i oblikovani proizvodi.  Njihov najprodavaniji proizvod je svježa piletina koja je ujedno i  "core" biznis. Tu su još i pileći ćevapčići iz oblikovanog asortimana te pileći parizer i pileće kobasice.

"Svi naši polutrajni i oblikovani proizvodi napravljeni od naše sirovine te je tako zagarantovana sljedljivost i svježina", ističe Jabandžić.

Rukovodstvo kompanije ima velike planove, a kako navodi Jabandžić ovih dana je potpisan ugovor sa holandskom firmom Meyn  o proizvodnji i instalaciji jedne od najvećih i najsavremenijih klaonica za perad na Balkanu.

(Maid Jabandžić, komercijalni direktor)

"Narednih dana biće pušten u pogon separator za odpadne vode posljednje generacije čime dokazujemo našu opredijeljenost očuvanju životne okoline. Ujedno ne mogu da ne spomenem i liniju za proizvodnju pilećih ćevapa koja je puštena u rad ovih dana, a najsavremenija je u državi kada je ta proizvodnja u pitanju", kaže Jabandžić.

Da je jedna od rijetkih koja svakog mjeseca zapošljava nove radnike, tvrdi i njen direktor: "Još se nije desio mjesec kada nismo primili nove radnike a nadam se da će tako i ostati."

Madi se izvozno orijentira i kako kaže Jabandžić sve nabrojane investicije se implementiraju radi izvoza koji već sada zauzima ozbiljnu stavku u ovoj priči iako je domaće tržište i dalje najvažnije.

Protiv konkurencije na tržištu bore se kvalitetom  ali i cijenom. Što se tiče strateških resursa kaže to su uposlenici Madija.

"Stalnim edukacijama i trenizima držimo visok nivo obučenosti i profesionalnosti naših uposlenih te paralelno i konstantno radimo na unapređenju kvaliteta dobrih međusobnih odnosa."

E. Kokor

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti