Švedska će pomagati BiH sa po 15 miliona eura godišnje

27.05.2015. 15:04 / Izvor: eKapija.ba
Švedska će pomagati BiH sa po 15 miliona eura godišnje

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao sa ambasadorom Švedske u BiH Stefanom Fredrikom Schillerom o skorom potpisivanju Sporazuma o razvojnoj saradnji za period 2014.-2020. godina.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa ambasadorom Švedske u BiH Stefanom Fredrikom Schillerom o skorom potpisivanju Sporazuma o razvojnoj saradnji za period 2014.-2020. godina, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tokom sastanka naglašeno je da je ovaj sporazum od velikog značaja jer će nakon njegovog potpisivanja biti omogućena donacija Švedske agencije za razvoj (SIDA) od najmanje 15 miliona eura za pomoć BiH na godišnjoj osnovi. 

Ministar Bevanda istakao je da su u toku aktivnosti sa nadležnim institucijama BiH kako bi se što prije stvorili uslovi za potpisivanje ovog sporazuma.

Na sastanku je naglašeno da je nemjerljiv značaj finansijske podrške koju je SIDA pružila kroz različite projekte na cijeloj teritoriji BiH, zbog čega je ministar Bevanda izrazio zahvalnost na nesebičnoj podršci koju Vlada Švedske pruža BiH.

Današnji susret ministar Bevanda i ambasador Schiller iskoristili su da razmijene mišljenja o prioritetnim reformama koje očekuju BIH na njenom evropskom putu, kao i aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti