Sve mašine u funkciji: Tuzlanska "Dita" uskoro ponovo na nogama?

30.05.2015. 10:37 / Izvor: eKapija.ba
Sve mašine u funkciji: Tuzlanska 'Dita' uskoro ponovo na nogama?

Radnici Fabrike deterdženata „Dita“ Tuzla ponovo su dobili nadu. Dugogodišnja borba za pravdu i opstanak, kažu radnici, u nekadašnjem tuzlanskom gigantu "Diti" urodila je plodom.

Radnici Fabrike deterdženata "Dita" Tuzla ponovo su dobili nadu. Dugogodišnja borba za pravdu i opstanak, kažu radnici, u nekadašnjem tuzlanskom gigantu "Diti" urodila je plodom. Nakon što je proglašen stečaj, u firmu ulazi stečajni upravnik, sa kojim postižu dogovor za pripremu mašina i prodaju proizvoda. Pojedini proizvodi u prodaji bi trebali biti do 30. juna. Da postoji mogućnost za oživljavanje Fabrike, pokazuje i stanje koje je zabilježeno objektivom naše kamere. Sve je zatečeno kako je bilo i prije tri godine, javlja RTV Slon.

Danima se rade pripreme za pokretanje proizvodnje, sve mašine su u funkciji, a radnicima, kažu, treba samo podrška vlasti.

"Da se pronađe strateški partner, i da se prime radnici, ovdje treba puno novog kadra, da naša djeca ne idu u inostranstvo, evo šanse da se ta djeca zaposle", ističe Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Fabrike deterdženata "Dita" Tuzla.

U toku je popisivanje kompletne  imovine i stečajne mase, te su formirane određene komisije.

"Posjedujemo kadar koji zna napraviti prašak i tečne deterdžente, samo treba pravi vlasnik, pravi gazda", dodaje Mehmedović.

Radnici očekuju da će na skupštini povjerilaca, koja je zakazana za 30. juni, dobiti pozitivan odgovor, kako bi krenuli "punom parom" u proizvodnju. Optimističan je i resorni ministar.

"Molim građane TK i BiH da kupujemo domaće, da kad vidimo 'Ditin' proizvod da ga uzmemo, jer samim tim pomažemo stečajnom upravniku da može što više ljudi povući sa biroa", dodaje Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK.

Nakon dugogodišnje mukotrpne borbe, radnici vide tračak dane u bolje sutra. Možda se bliži dan kada će građani ponovo moći kupiti 3 DE za pranje posuđa i brojne druge proizvode nekadašnjeg tuzlanskog giganta, dan kada će ponovo čuti  "Fakat miriše bijelo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti