Stupila na snagu odluka o vizama: U bh. bezviznom režimu 72 zemlje

29.01.2015. 09:54 / Izvor: eKapija.ba
Stupila na snagu odluka o vizama: U bh. bezviznom režimu 72 zemlje

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem decembra prošle godine donijelo novu Odluku o vizama, objavljivanjem u Službenom glasniku BiH ista je stupila na snagu 27.01.2015. godine.

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem decembra prošle godine  donijelo novu Odluku o vizama, objavljivanjem u Službenom glasniku BiH ista je stupila na snagu 27.01.2015. godine.

Ovom Odlukom određuju se zemlje čiji državljani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugim identifikacionim dokumentom koji se može koristiti za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pored uvrštavanja šest zemalja s Schengen liste u skladu s propisima europskog zakonodavstva: Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Mauricijus, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis, u bezvizni režim uključeni su Azerbajdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog razvijenih bilateralnih odnosa s ovim državama i intenziviranja poslovnih kontakata.  

Što se tiče Emirata, ovom novom odlukom, pored Države Katar i Kuvajta za koje je postojao bezvizni režim i ranije, i državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kraljevine Bahrein i Sultanata Oman izuzeti su od obaveze pribavljanja viza za BiH, te od 27.01.2015. godine mogu slobodno putovati u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, sada se u bh. bezviznom režimu do 90 dana nalaze ukupno 72 zemlje čiji su državljani oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH.

Viza su oslobođeni i državljani još 14 država s kojima BiH ima zaključen međunarodni sporazum o oslobađanju od viznog režima za nositelje pojedinih vrsta putnih isprava.

Državljani pet država koji imaju službenu i diplomatski pasoš, na bazi reciprociteta i poslovnih interesa BiH, također su oslobođeni pribavljanja viza.

Zemlje u bezviznom režimu

Andora, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Austrija, Bahami, Bahrein, Barbados, Belgija, Bruneji, Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gvatemala, Honduras, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Japan, Kanada, Katar, Kipar, Republika Koreja, Kostarika, Kuvajt, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malta, Malteški red, Mauricijus, Meksiko, Monako, Nikaragva, Nizozemska, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Oman, Panama, Paragvaj, Poljska, Portugal, Rumunija, Salvador San, Marino, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Srbija, Sveta Stolica, Sveti Kristofori Nevis, Španija, Švedska, Švicarska Konfederacija, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ujedinjeni Arapski Emirati, Urugvaj, Venecuela.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti