Stiže ruski kredit, ali i tranša MMF-a

19.04.2014. 09:43 / Izvor: Federalna.ba
Stiže ruski kredit, ali i tranša MMF-a

Pregovaranja RS-a sa ruskom komercijalnom bankom o kreditu od 270 miliona eura su završena stvar. Ovo potvrđuje entitetski predsjednik.

Pregovaranja RS-a sa ruskom komercijalnom bankom o kreditu od 270 miliona eura su završena stvar. Ovo potvrđuje entitetski predsjednik. Dobro su došla i kreditna sredstva od MMF-a, ali samo pod uslovom da RS ne mora ispunjavati određene zahtjeve. Višemilionska zaduženja dogovarana u četiri oka prilika su da opozicija predstavi i svoju računicu.

Ruskog kredita će biti. Međutim, prema kalkulacijama aktuelne vlasti, RS-u je i finansijska injekcija spasa od MMF-a. Pregovori još traju, ali se neće pristati na zahtjeve, kao što je donošenje novog zakona o radu. Tako su radile prethodne Vlade, dok sadašnja ne pristaje na ucjene, tvrdi entitetski predsjednik Milorad Dodik: "Kada su Bosić i njegova vlada bili na vlasti, niko nije znao za RS, njihova Vlada nije smjela pismo napisati Savjetu bezbjednosti UN-a".

Opozicionari ne posežu za prošlim dešavanjima. Uvjeravaju, SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom rasprodaće svu RS.

"Niko ne podiže kredit pod komercijalnim uslovima, a da taj kredit ne obezbijedi nekom imovinom", kaže Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Sličan je stav i nezavisnih ekonomista.

"Mi u RS-u moramo da vratimo 500 miliona maraka spoljnog duga, a Vlada pokušava da nađe dodatne izvore finansiranja. Neshvatljivo je da se diže novi kredit", podsjeća Siniša Vukelić.

Tako pozicija i opozicija u RS-u nastavljaju utrku za poziciju najboljeg kalkulatora. Zanemaruju vrlo jednostavnu računicu – kako će biti vraćeni višemilionski krediti, jer u njihovoj političkoj borbi za vlast, stranim bankarskim ustanovama čak duguju nerođena djeca u RS-u.

(foto:business.hr)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti