Sarajevski BBM dobio koncesiju za istraživanje zlata u Fojnici

23.08.2013. 11:30 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevski BBM dobio koncesiju za istraživanje zlata u Fojnici

Privredno društvo BBM d.o.o. Sarajevo dobilo je koncesiju za istraživanje zlata na na lokalitetu Bakovići općina Fojnica, odlučeno je na posljednjoj sjednici Vlade Srednjobosanskog kantona.

Privredno društvo BBM d.o.o. Sarajevo dobilo je koncesiju za istraživanje zlata na na lokalitetu Bakovići općina Fojnica, odlučeno je na posljednjoj sjednici Vlade Srednjobosanskog kantona.

Po nekim predviđanjima nalazište zlata na lokalitetu Bakovići kod Fojnice, nakon što bude izdato pod koncesiju, moglo bi u federalnu kasu osigurati prihode u vrijednosti od 150 miliona dolara. Dok se s druge strane procjenjuje da se na ovoj lokaciji krije 4,2 tone zlata i šest tona srebra.

Koncesija za istraživanje i eksploataciju zlata dodjeljuje se na period od tri godine, a koncesionar ima obavezu da provede geološka istraživanja, riješi imovinsko-pravne odnose prije ulaska u posjed, pribavi sve potrebne dozvole i odobrenja za istraživanje i eksploataciju zlata, te da obavlja eksploataciju u skladu sa važećim propisima.

U javnom pozivu koji objavila Vlada SBK je navedeno da jednokratna naknada za koncesiju istražnog prostora iznosi najmanje 200 KM po hektaru, godišnja naknada za koncesiju eksploatacionog prostora najmanje 100 KM po hektaru, a postotak prosječne cijene po po toni iskopane rude najmanje 3 posto.

Po dobijanju koncesije koncesionar je dužan zatražiti odobrenje za istraživanje kojim će biti definisani uslovi istraživanja, obim istražnih radova, količina mineralne sirovine koja se može izvaditi i koristiti za laboratorijska ispitivanja. Koncesionar se obavezuje da će se pridržavati svih zakonskih propisa i standarda koji regulišu pitanja istraživanja mineralnih sirovina, zaštite okoline, vodoprivrede, šumarstva i zaštite na radu.

Rudnik u Bakovićima do 1939. bio je jedno od najpoznatijih nalazišta zlata i srebra u jugoistočnoj Evropi. Do tada je iz njega izvađeno više od dvije tone zlata i mnogo više srebra. Koncesiju su tada imali Englezi i ovi plemeniti metali odvoženi su u tu zemlju.

Rudnik zlata u Bakovićima, koji je osnovan 1885. godine, danas je zapušten, a voda sa žutim talogom koja izlazi iz ulazne jame koristi se za liječenje kožnih bolesti.

Inače, osim privrednog društva BBM, koncesiju za istraživanje i eksploataciju zlata i obojenih metala na lokalitetu Mačkara – Mračaj, općina Gornji Vakuf – Uskoplje, dobilo je privredno društvo Glanz investments d.o.o. Sarajevo.

A.Š.

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti