Sarajevo zapad– Tarčin: Završen najveći infrastrukturni projekat u BiH

07.10.2014. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo zapad– Tarčin: Završen najveći infrastrukturni projekat u BiH
OTVORI GALERIJU

Danas je svečano otvorena moderna autocesta, od Sarajeva zapad do Tarčina koja spaja Srednju Bosnu sa ulazom u Hercegovinu a glavni grad zauvijek rješava gužvi na ulazima.

Danas je svečano otvorena moderna autocesta, od Sarajeva zapad do Tarčina koja spaja Srednju Bosnu sa ulazom u Hercegovinu a glavni grad zauvijek rješava gužvi na ulazima.

Izgradnja autoceste Sarajevo zapad – Tarčin, najzahtjevnije dionice na Koridoru Vc, je trajala nepune dvije godine i završena je prije ugovorenog roka. Izgrađeno je 20 kilometara od čega 5,5 kilometara tunela i 1,5 kilometar mostova i vijadukata.

Vrijednost investicije je skoro 300 miliona eura. Autocesta na ovoj dionici je izgrađena za 20 miliona KM ispod ugovorene vrijednosti. Dio ovih sredstva bit će usmjeren na rekonstrukciju regionalnih i lokalnih cesta na ovom području.

„Sa ponosom mogu reći da je prvi put nakon rata u Bosni i Hercegovini završen jedan od najveći infrastrukturni projekat. Na ovoj dionici je bilo angažovano 2.000 radnika i preko 60 domaćih kompanija“, istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. On se zahvalio kompaniji Cengiz i domaćim kompanijama na čelu sa Euro – Asfaltom koji radili na ovoj dionici.

Od ugovorenih 300 miliona eura, domaće kompanije su izvele radove u iznosu od skoro 200 miliona eura.

Ovom prilikom JP Autoceste FBiH je predstavilo tim ljudi koji su dali nesebičan i poseban doprinos u realizaciji izgradnje autoceste na Koridoru Vc, a dva uposlenika su zajedno sa direktorom Ensadom Karićem svečanim činom presjecanja vrpce obilježili završetak i puštanje u promet dionice Sarajevo zapad – Tarčin.

Prisutnima se obratio i Premijer Federacije Nermin Nikšić: „Otvaranjem ove dionice završena je gradnja autoceste u središnjem dijelu BiH, od Zenice do Tarčina. Na dijelu autoceste od Zenice do Tarčina Bosanci i Hercegovci su pokazali da znaju graditi autocestu, samo ako dobiju priliku”.

U ime izvođača radova obratio se i Ekrem Cengiz: „Najveće zasluge za današnje otvaranje autoceste idu ovlaštenim osobama u JP Autoceste FBiH i Evropskoj investicionoj banci, koji su donijeli odluku da posao na izgradnji ove dionice povjere kompaniji Cengiz Insaat”.

“Puno toga je urađeno, ali još puno posla je pred nama. Gradnja narednih 80 kilometara autoceste je finansijski zahtjevniji od sada izgrađenog dijela, ali nastavak izgradnje znači i otvaranje 25.000 novih radnih mjesta“, istaknuo je Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dionica će biti puštena u promet od 08.10. u 6 sati ujutru. Cestarina na ovom dijelu autoceste Koridora Vc se neće naplaćivati do daljnjeg.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti