Rasterećenjem privrede do novog zapošljavanja

28.03.2015. 08:16 / Izvor: Fena
Rasterećenjem privrede do novog zapošljavanja

Privrednici sve teže posluju zbog uslova u kojima djeluju, sve većih poreza, koji su među najvećim u regionu, iako bi trebalo da je obrnuto, a sada se najavljuje i poskupljenje električne energije u RS, rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ukazao je sinoć da se moraju poduzeti mjere rasterećenja privreda, jer bez toga neće biti novog zapošljavanja i investicija.

"Privrednici sve teže posluju zbog uslova u kojima djeluju, sve većih poreza, koji su među najvećim u regionu, iako bi trebalo da je obrnuto, a sada se najavljuje i poskupljenje električne energije u RS", rekao je Ivanić.

On je naveo da i institucije BiH mogu poduzeti mjere po ovom pitanju, u smislu već započetih aktivnosti kroz inicijativu Evropske unije u stvaranju prihvatljivijih uslova za poslovanje i privlačenje "slobodnog“ kapitala.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo biti u prilici da i u saradnji s pojedinim zemljama dođemo do određenih fondova za razvoj malih i srednjih preduzeća, a koji bi trebali biti po povoljnim uslovima nego što je to sada", rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci uoči manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“.

Priznanja najboljnim privrednicima u tom bh. entitetu u 2014. godini dodjeljuju se u organizaciji Privredne komore RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić uvjeren je da je došlo do određenog oporavka privrednog sektora, posebno u prerađivačkoj industriji, u odnosu na protekle godine.

"Cilj treba biti povećanje obima investicija u ovoj i narednoj godini i mislim da za to imamo značajan broj privrednika", rekao je Đokić ističući da i domaće kompanije pokazuju interes za investicije.

Na najavljeno poskupljenje električne energije u RS, kojem se protive privrednici, Đokić dodaje da o novoj cijeni odlučuje Regulatorna agencija za energetiku, a da će Vlada RS-a insistirati da do tog povećanja ne dođe sve dok se i unutar "Elektroprivrede RS-a“ ne pokrenu ozbiljne mjere racionalizacije i mjera štednje.

Na manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi RS“ večeras su dodijeljena priznanja u nekoliko kategorija, a za najuspješnija velika privredna društva u 2014. godini proglašene su firme "To sportek“ d.o.o Kotor Varoš, "Swisslion“ d.o.o. Trebinje i "Prima ISG“ Gradiška.

Ova manifestacija organizuje se 12. put, a s ciljem afirmacije i promocije uspješnih privrednih društava i privrednika RS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti