Prvi rezultati popisa stanovništva do ljeta naredne godine

22.11.2014. 08:23 / Izvor: Fena
Prvi rezultati popisa stanovništva do ljeta naredne godine

Prve rezultate popisa stanovništva u BiH očekujemo u aprilu ili maju naredne godine - izjavio je jučer u Sarajevu direktor pri Uredu Evropske komisije za statistiku (EUROSTAT) Pieter Everaers.

Prve rezultate popisa stanovništva u BiH očekujemo u aprilu ili maju naredne godine - izjavio je jučer u Sarajevu direktor pri Uredu Evropske komisije za statistiku (EUROSTAT) Pieter Everaers, koji je ujedno i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini.

Članovi Misije borave u posjeti našoj zemlji, tokom koje stručnjaci razmatraju pripremu elektronske baze podataka u koju je potrebno prebaciti sve podatke sa popisnica.

Everaers je kazao da su zadovoljni kako su statističke institucije u BiH dosad obavile svoj posao. U prosjeku je za to, kako je kazao, možda trebalo nešto više vremena, ali to nije nešto što treba izazivati bilo kakvu zabrinutost, kao i da nije neuobičajeno da podaci sa popisa budu objavljeni godinu i po nakon što je taj  proces proveden.

"Što se tiče stručne nezavisnosti, želim istaći da smo utvrdili da nije bilo kakvog utjecaja na ovaj proces bilo kakvih faktora izvan statističkih institucija. Statističke institucije ovaj su zadatak izvršile na način koji je u potpunosti nezavistan od bilo kakvog političkog utjecaja", istakao je  Everaers.

Napomenuo je da međunarodni faktori žele istaći da se aktivnosti koje se odnose na sljedeće korake u procesu popisa moraju intenzivirati kako bi se omogućila publikacija prvih rezultata popisa prije ljeta 2015.

"Na osnovu onoga što smo vidjeli tokom predhodne godine mislimo da je moguće u sljedećih šest mjeseci provesti ove aktivnosti i da će zavodi za statistiku objaviti prve rezultate", dodao je Everaers.

Naveo je da će Međunarodna monitorig misija u maju sljedeće godine napraviti odgovarajući dokument, odnosno izvršiti procjenu kvaliteta provedenog popisa.

"Uzimajući u obzir značaj rezultata popisa za BiH mi računamo na daljnju posvećenost institucija i statističkih ureda u radu na preostalim fazama popisa. Uvjereni smo da će se dobra saradnja, koju smo vidjeli tokom prethodne godine između sva tri statistička ureda u BiH, nastaviti", kazao je Everaers.

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini proveden je u periodu od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti