Prvi put u historiji postojanja: Suverenitet BiH i na zemlji i na nebu!

18.09.2014. 10:01 / Izvor: eKapija.ba
Prvi put u historiji postojanja: Suverenitet BiH i na zemlji i na nebu!

Prvi put u historiji postojanja, naša zemlja preuzima kontrolu nad nebom čime će i konačno zagospodariti i ostvariti puni suverenitet i na zemlji i na nebu nad svojom teritorijem.

Bosna i Hercegovina od 1. oktobra ove godine preuzima kontrolu nad svojim nebom.

Prvi put u historiji postojanja, naša zemlja preuzima kontrolu nad nebom čime će i konačno zagospodariti i ostvariti puni suverenitet i na zemlji i na nebu nad svojom teritorijem.

Zbog toga što nismo kontrolirali bh. nebo godišnje smo do sada gubili oko 15 miliona eura, koji su se odlijevali u budžete naših susjeda, umjesto da smo i na taj način punili budžet BiH.

No, i to smo konačno uspjeli zaustaviti i vratiti bosanskohercegovačko nebo tamo gdje i pripada – Bosni i Hercegovini.

Uz snažnu podršku Eurocontrol-a, Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe, bh. stručnjaci će od sada nadzirati prelete preko BiH, a konkretna pomoć ogledala se u realizaciji BHATM Projekta koji je podrazumijevao izgradnju i rekonstrukciju neophodnih objekata, nabavku, instalaciju i testiranje opreme, školovanje kadra te formiranje Agencije za pružanje usluga zračne plovidne – BHANSA.

Velika podrška Eurocontrol-a omogućila je lakšu tranziciju prema novoj poziciji u kojoj će Bosna i Hercegovina preuzeti potpunu nadležnost nad pružanjem usluga u zračnoj plovidbi u svom zračnom prostoru.

Čelnici Eurocontrol-a izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim pripremama u koje spadaju početak FIS usluga, operacija za donji dio zračnog prostora i stvaranje komiteta za zračni prostor BiH, kao i pripremama za potpisivanje ATS sporazuma između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, odnosno operativnih usluga u zračnom prometu.

Ovo je vrlo kompleksan projekat koji otvara novo poglavlje za našu zemlju. Ovaj projekat donosi finansijsku dobrobit za Bosnu i Hercegovinu, kao i za bh. civilnu avijaciju.

Na najbolji način je pokazao da postoje energija, volja i sposobnost da se stvari mogu pokrenuti s mrtve tačke i da se projekti bitni za Bosnu i Hercegovinu realiziraju u cijelosti.

Ključnu ulogu u procedurama koje su prethodile preuzimanje bosanskohercegovačkog neba je imalo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

"Na ovaj način ćemo osigurati ulazak u novo vrijeme u kojem Bosna i Hercegovina preuzima pružanje kompletnih usluga u svom vazdušnom prostoru“, rekao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH.

Takođe, Hadžić je naglasio da treba nastaviti predano raditi na sljedećim koracima dogovorenim u okviru Tranzicionog plana usaglašenog između institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Sam početak Tranzicionog plana planiran je za 1. oktobar.

Nakon toga slijedi postepena tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA (vazduhoplovna akademija) instruktora i zatim pružanje putnih usluga BH ATCOS (Agencija za civilno vazduhoplovstvo) te povratak na uobičajene operacije koje su predviđene za 1. decembar 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti