Prijateljski odnosi sa Turskom nisu rezultirali ekonomskom koristi za BiH

10.07.2014. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
Prijateljski odnosi sa Turskom nisu rezultirali ekonomskom koristi za BiH

Iako se prijateljski odnosi između BiH i Turske, kao i jake kulturne i povijesne veze ističu na svakom koraku, analiza koju je radila think-thank organizacija Populari pokazala je da ta međusobna naklonost nije rezultirala jačom ekonomskom suradnjom.

Iako se prijateljski odnosi između BiH i Turske, kao i jake kulturne i povijesne veze ističu na svakom koraku, sveobuhvatna analiza odnosa ove dvije zemlje, koju je radio centar za socio-ekonomske studije "Populari" pokazala je da ta međusobna naklonost nije rezultirala jačom ekonomskom suradnjom niti je donijela investicije i novac u BiH.

U analizi se ističe da je u prošloj godini trgovinska razmjena između BiH i Turske iznosila oko 307 milijuna eura.  Od toga BiH izvoz u Tursku iznosio je 88 miljuna eura dok je uvoz iz Turske iznosio 218 milijuna eura.

I dok je Turska tek na 9. mjestu trgovinskih partnera BiH važno je napomenuti, ističe se u analizi, da je uvoz iz ove zemlje 6 puta niži od onog iz Hrvatske, tri do 4 puta niži od onog iz Slovenije, Švicarske, Njemačke i Srbije. U stvari 218 milijuna eura vrijedan uvoz iz Turske predstavlja samo 2,9 posto ukupnog uvoza u BiH. U isto vrijeme Turska je na 8 mjestu izvoznih destinacija za BiH.

 Izvoz BiH u Tursku u 2013. iznosio je 88 milijuna eura (2% od ukupnog izvoza BiH),  a sa druge strane sa Italijom i Njemačkom iznos izvoza je bio za  šest do osam puta  veći u odnosu na izvoz u Tursku. 

Kada se pogleda obujam izvoza između BiH i drugih država evidentno je da postoji veliki potencijal u poboljašanju ekonomskih odnosa između BiH i Turske zemlje, navodi se u analizi.

Ohrabruje činjenica da obujam trgovinske razmjene između BiH i Turske u zadnjih 10 godina stalno raste. Tako se trgovinski balans povećao od izuzetno lošeg koji je u 2004. iznosio 8,3 posto do 40,4 u 2013. Ipak , jasno je i to  da BiH ne može biti zadovoljna postojećom suradnjom.

''Usporkos jakim kulturalnim i političkim vezama trgovinska razmjena ove dvije zemlje je 5 puta niža nego sa Njemačkom, a 4 puta niža nego sa  Italijom, koje nemaju nikakve specifične veze sa BiH'', navodi se u analizi.

S obzirom na rastuću tursku ekonomiju postoji puno prilika da naši proizvodi nađu svoje mjesto na ovom tržištu. Sporazum o slobodnoj trgovini BiH (FTA) s Turskom, koji je BiH potpisala 2002.,  bio je najbolji način da se tursko tržište  otvori bh. izvoznicima. Sporazum je liberalizirao trgovinu između dvije zemlje, prvenstveno kroz smanjenje prepreka za izvoz bh. i turske izvoznike i stvaranje stabilnog i transparentnog trgovanja.

Ipak, unatoč prostoru za razvoj jedna o prepreka tomu predstavlja i činjenica da velika većina proizvođača u BiH ne proizvodi dovoljne količine proizvoda za ozbiljan nastup na turskom tržištu. Ograničene količine proizvoda se stoga često stavljaju na tržište EU-a, koje je više atraktivno izvozno odredište od Turske, jer nudi više cijene.

Iz Popularija ističu da je tržišna diversifikacija i fokus i na zapadna i na istočna tržišta važni kako bi se osiguralo da zemlja ne ovisi o jednom određenom tržištu. Međutim, dodatni faktor koji utječe na izvoz BiH u Tursku - osim cijene i kvalitete - jest da Turska proizvodi gotovo sve što i BiH. Tako da se ne radi samo o izboru proizvoda iz BiH nego i o dovoljnoj količni pojedinačnih proizvoda.

Afera iz 2010. vezana za izvoz 'domaćih' oraha najbolji je primjer kada se govori o ograničenim količinama proizvoda iz BiH dostupnih za  izvoz.

''Dvanaest društava u BiH nisu bila u mogućnosti zadovoljiti potražnju turskih kupaca za orasima. Oni su počinili prijevaru koja je uključivala kupnju velike količine oraha iz Ukrajine, Moldavije i Rumunske, koje su prepakirali, osigurali eur 1 certifikat i plasirali ove orahe  na tursko tržište kao orginalni bh. proizvod. Prodali su 2,722 tona oraha navodeći lažno podrijetlo i time prourokovali štetu objema zemljama od preko 7 milijuna eura. Nekoliko je službenika  UIO-a sankcionirano zbog umješanosti u ovu aferu", navodi se u analizi.

 Kaotično i neprivlačno investicijsko okruženje u BiH odbija turske investitore

Podatak o direktnim stranim investicijma iz Turske također pokazuju da investicije Turske u BiH nisu komplementarne sa političkom retorikom.  Naime, prema podacima Centralne banke BiH tijekom prvih devet mjeseci 2013., kada su izravna strana ulaganja u BiH iznosila 210 milijuna eura, Rusija je bila top investitor sa uloženih 97 milijuna eura, dok je Turska bila na dnu najboljih investitora sa 5,9 milijuna eura što je nešto manje od 3% ukupnih Izravnih strana ulaganja u BiH u tom razdoblju. Time je Turska tek na devetom mjestu u pogledu izravnih stranih ulaganja u BiH između 1994. i 2012. Iz Popularija pak navode da postoji nekoliko razloga zašto su turske investicije tako niske u BiH, a jedna od njih je kaotično i neprivlačno investicijsko okruženje u BiH. Veliki je broj institucija koje imaju poklapanje nadležnosti, tržište je podjeljeno na entitete, a tu su i dugotrajne administrativne procedure, navodi se u analizi. Zbog svega navodenog jasno je da  BiH dužnosnici moraju raditi na otkanjanju ovih prepreka kako bi se privuklo što više turskih i drugih investicija u našu zemlju.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti