Preventova livnica seli u Srbiju

30.10.2014. 09:09 / Izvor: Federalna.ba
Preventova livnica seli u Srbiju

​Investicija od 11,5 miliona eura mogla bi, umjesto u našoj zemlji, završiti u susjednoj Srbiji. Inozemni ulagači okreću se stabilnijim zemljama u regionu, zbog konfliktnih pravila i zakona koji koče investicije.

Investicija od 11,5 miliona eura mogla bi, umjesto u našoj zemlji, završiti u susjednoj Srbiji, javlja Federalna.ba. Inozemni ulagači okreću se stabilnijim zemljama u regionu, zbog konfliktnih pravila i zakona koji koče investicije.

Već dvije godine čeka oprema za savremenu livnicu koju je u Zenici namjeravala otvoriti kompanija Prevent FAD Jelah. U upravi Željezare još se nadaju kako priča nije završena. Međutim, investicija od 11,5 miliona eura i posao za najmanje 160 radnika umjesto u Zenici mogla bi završiti u Prijepolju u susjednoj Srbiji.

"Poseban izazov prema našim saznanjima je predstavljao stav Opštine Zenica o urbanističkoj namjeni navedenog prostora. I pored zahtjeva Prevent grupacije od kojih je posljednji komuniciran u drugoj polovici 2014. godine da se ponude konkurentna alternativna rješenja za lokalitet livnice, Opština Zenica predmetna i konkurentna rješenja nikada nije ponudila. U sažetku Prevent grupacija nikada nije odustala od investiranja u Zenicu, već joj nije pružena šansa da investira u livnicu", stoji u pojašnjenju iz „Preventa“.

Vlasti zadužene za bolji poslovni ambijent tvrde - urađeno je što je bilo moguće: "Imali smo sva pozitivna mišljenja za tu investiciju i dobili smo saglasnost da se objekat hale 'Preporoda' u postupku male privatizacije ponudi preventu na prodaju. Nastali su problemi kad je trebalo krenuti kroz papire realizirati tu privatizaciju. Mi smo dobili informaciju da je stav Općine Zenica da neće dozvoliti zbog okoliša lociranje fabrike na toj lokaciji", kaže premijer ZDK-a Munib Husejnagić.

I u zeničkoj općini su kategorični: uredno su odgovarali na zahtjeve iz Pisma namjere investitora, ali Prevent grupacija nikada nije podnijela zahtjev za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti za pogon livnice.

„Da li prostorno planska dokumentacija omogućuje lociranje livnice u objektu bivšeg 'Preporoda' Željezara Zenica, te da li ta lokacija ispunjava druge uslove za lociranje tog pogona, nažalost, nećemo saznati jer 'Prevent' grupacija nije nikada podnijela zvaničan zahtjev nadležnom Federalnom ministarstvu koje bi o tome trebalo odlučivati“, navedeno je u pismenom odgovoru zeničkog gradonačelnika.

Zahtjeva te vrste uistinu nije bilo, jer Prevent grupacija još nije donijela konačnu odluku o izboru lokacije. U međuvremenu, srbijanski mediji livnicu su već smjestili u Prijepolje jer se investitorima nudi stimulacija za svakog uposlenog radnika. Vrijeme je da se domaće vlasti, umjesto ukazivanja na propuste drugih, prihvate posla i zadrže bar domaće investitore kad nisu u stanju osigurati uvjete za dolazak stranih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti