Poslodavci traže fleksibilnije plaćanje PDV-a

05.05.2015. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Poslodavci traže fleksibilnije plaćanje PDV-a

Predstavnici poslodavaca su informisali predsjedavajućeg Zvizdića o problemima sa kojim se susreću u svakodnevnom radu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te predstavnicima udruženja poslodavaca Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko o problemima sa kojim se privredni subjekti susreću u poslovanju i budućoj saradnji, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.
 
Predstavnici poslodavaca su informisali predsjedavajućeg Zvizdića o problemima sa kojim se susreću u svakodnevnom radu. Istaknuli sa potrebu za boljom saradnjom institucija vlasti, VTK BiH i udruženja poslodavaca kako bi se usaglasila zakonska rješenja na entitetskim nivoima i zaštitili domaći proizvođači/dobavljači od mogućih prevara inostranih trgovinskih lanaca. Dodali su da je potreban i angažman državnih institucija kako bi se domaći proizvođači doveli u ravnopravan položaj sa inostranom konkurencijom kod naplate PDV na bh. robe u tranzitu.

Predstavnici poslodavaca su tražili od predsjedavajućeg Zvizdića da se privrednim subjektima omogući fleksibilnije plaćanje PDV-a, npr. do kraja mjeseca umjesto do 10-tog u mjesecu, čime bi se uveliko olakšalo njihovo poslovanje.

Predstavnici poslodavaca su istaknuli da je potrebno što prije pokrenuti ekonomsko-socijalni dijalog na nivou BiH i institucionalizirati saradnju institucija svih nivoa vlasti i poslodavaca kroz osnivanje Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH.

Predsjedavajući Zvizdić se složio sa potrebom institucionaliziranja saradnje države i poslodavaca i dodao da komunikacija vlasti i poslodavaca mora biti kontinuirana kako bi institucije mogle adekvatno reagovati i pravovremeno rješavati probleme privrednika.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da će Vijeće ministara BiH raditi na iznalaženju modaliteta za poticaj razvoja malih i srednjih preduzeća, kao okosnice zapošljavanja, posebno kroz poticaje za otvaranje pogona za veću finalizaciju proizvoda u metalnoj i drvnoj industriji, te poljoprivredi. Naglasio je da je do sada i ekonomska diplomatija BiH bila zanemarena te da je to važan segment u kome se treba unaprijediti saradnja DKP mreže Bosne i Hercegovine i VTK BiH.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik VTK BiH Bruno Bojić, predsjednik Unije Udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Sefudin Čengić, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević i predsjednik Udruženja poslodavaca Distrikta Brčko Ševal Suljkanović.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti