Poslanici zadužili državu za 65 miliona eura: Svaki kredit je zao drug

01.08.2014. 08:08 / Izvor: Oslobođenje
Poslanici zadužili državu za 65 miliona eura: Svaki kredit je zao drug

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na jučerašnjoj sjednici dali su saglasnost za ratifikaciju sporazuma o finansiranju (Projekt hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na jučerašnjoj sjednici dali su saglasnost za ratifikaciju sporazuma o finansiranju (Projekt hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj. Sporazum vrijedan 65 miliona eura namijenjen je za finansiranje saniranja posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH u maju ove godine.

Poslanik SDP-a BiH Anto Domazet jučer je kazao da BiH u sanaciji posljedica poplava ima tri moguća izvora finansiranja: sredstva državnih nivoa, donacije iz međunarodnih izvora i zaduženja, odnosno kredite.

"Kada je riječ o kreditu za koji smo danas dali suglasnost, to je izuzetno povoljan kredit, jer se 65 miliona eura daje sa kamatom od 1,25 posto godišnje i na rok otplate od 25 godina. To se može smatrati koncesionim kreditom, koji se daje zemljama koje imaju nizak stupanj razvoja. Bosna i Hercegovina je samo zbog vanredne situacije u kojoj se našla dobila takav kredit", kazao je Domazet.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević istaknula je da je današnja sjednica zakazana samo zato da bismo se ponovno kreditno zadužili, umjesto da su te uštede napravljene u budžetu.

"Nijedan kredit nije povoljan i svaki kredit je zao drug. Ovih 65 miliona se moglo naći u budžetu institucija BiH i u entitetskim budžetima", poručila je Pandurević.

Ministar vanjskih poslova BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako će sredstva biti transferirana prema entitetima i distriktu Brčko kako bi se mogli što je moguće prije implementirati projekti koji se tiču izgradnje kuća i zapošljavanja u poljoprivredi.

"O tome odlučuju entiteti, prije svega lokalne zajednice, a na bazi procjene šteta na osnovu koje smo otišli u Bruxelles", kazao je Lagumdžija.

Poslanik SDA Salko Sokolović kazao je kako smatra da ovo zaduženje neće biti problematično za ekonomiju BiH. Na sjednici Predstavničkog doma data je saglasnost i za ratificiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke - Distribucija električne energije u BiH/B, ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke - Distribucija električne energije u BiH/C i memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Italije o saradnji u oblasti odbrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti