Pokrenut projekt BH Veza: Program za cijelu BiH i bh. dijasporu

19.11.2013. 17:21 / Izvor: Fena
Pokrenut projekt BH Veza: Program za cijelu BiH i bh. dijasporu

Turska razvojna agencija (TIKA) u BiH donirala je vrijednu opremu Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) da bi se ojačao kapacitet signala, razvila produkcija i da bi se poboljšali uvjeti za digitalitaciju.

Turska razvojna agencija (TIKA) u Bosni i Hercegovini donirala je vrijednu opremu Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) da bi se ojačao kapacitet signala, razvila produkcija i da bi se poboljšali uvjeti  za digitalitaciju. 

Tim povodom, danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirane reference donirane opreme, a novinarima su se obratili direktor TIKA-e u BiH dr.Zulkuf Oruč, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, te generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević.

Iako je TIKA , kako je kazao dr. Zulkuf Oruč, poznata kao agencija koja finansira restauraciju kulturno-historijskih spomenika, ona djeluje i u drugim segmentima.

"Ono čemu TIKA pridaje pažnju jesu i medijski projekti. Za nas je bitno da smo imali priliku dati podršku BHRT-u u opremi", kazao je Oruč i zahvalio direktoru BHRT-a koji je TIKA-i pružio priliku za realizaciju ovog projekta.

TIKA je donirala opremu koja će ponuditi mogućnost da se emituju novi moderni programi, koji će pomoći da se dostigne multifunkcionalan koncept produkcionog sistema i da se instalira “24/7 Playout Sistem za emitovanje programa, sukladno EBU (Evropska radiodifuzijska unija).

Ambasador Yildiz je istakao da se saradnja BHRT-a i TRT-a ogleda u nizu projekata koji se realiziraju, a to je još jedna potvrda o tome koliko Turska posvećuje pažnju Bosni i Hercegovini.

"I ova institucija (BHRT) kao i druge mogu biti kritikovane, ali mi ćemo uvijek pružati podršku institucijama BiH. Podrška koja dolazi iz Turske Bosni i Hercegovini bezuvjetna je. Ne očekujemo ništa zauzvrat i tako će biti  i ubuduće", kazao je ambasador Yildiz i uposlenima na BHRT-u poželio uspjeh u radu.

Direktor BHRT-a  je zahvalio ambasadoru Yildizu i TIKA-i koja je, kako je rečeno,  prepoznala interes i potrebu BHRT-a za osavremenjavanje opreme, i kazao da je ovo „korak u nizu koraka u rješavanju pitanja digitalizacije Radio-televizije BiH.

"Živjeti i raditi u sadašnjem vremenu kada se posljedice ekonomske krize i aktualne političke situacije najdirektnije odražavaju na način funkcioniranja BHRT-a je izuzetno teško i složeno. Ali mi smo opredijeljeni i spremni da idemo naprijed, ne da stojimo, nego da idemo naprijed", kazao je Bakarević.

Dodao je da se taj napredak ogleda i kroz donaciju vrhunske opreme.

"To je top oprema koja se  u ovom trenutku može nabaviti na svjetskom tržištu", rekao je Bakarević.

Još jedan od važnih medijskih projekata TIKA-e za 2013. godinu jeste i kanal “BH Veza” koji će u narednim mjesecima ugledati svjetlo dana. Naime, TIKA je donacijom izgradila temelje  kanala “BH Veza” koji će saradnjom kantonalnih televizija, Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Bosanskopodrinjskog i Sarajevskog kantona biti emitovan i na satelitu.

Centar ovog kanala, kako je kazao direktor TIKA-e, bit će u Tuzli.

"To je važan projekt,  program će se emitovati u BiH i dijaspori, a gledatelji će imati priliku da prate dešavanja u BiH", rekao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti