Počinje razvrstavanje otpada u Općini Kreševo

22.10.2014. 08:44 / Izvor: eKapija.ba

Riječ je o donaciji švedske razvojne agencije SIDA u vrijednosti od 114.000 eura, a sastoji se od novog namjenskog vozila za odvoz otpada, 150 kanti za smeće i 51 kontejnera.

Prije nekoliko dana stigle su nove kante za smeće, a jučer su u krug JP "Komunalno" Kreševo dopremljeni i kontejneri.

Riječ je o donaciji Švedske razvojne agencije SIDA u vrijednosti od 114.000 eura, a sastoji se od novog namjenskog vozila za odvoz otpada, 150 kanti za smeće i 51 kontejnera.

Uskoro će biti uveden potpuno novi, drugačiji način odlaganja otpada, koji uključuje njegovo razvrstavanje. Zbog toga su u toku i radovi na izradi tzv. “zelenih otoka”, odnosno mjesta gdje će biti smješteni kante i kontejneri u koje će biti odlagan razvrstani otpad (staklo, plastika i papir). Do kraja godine bi naseljena mjesta Kreševo, Vranci, Kojsina i Troska trebali biti u potpunosti pokriveni “zelenim otocima”.

Selektivno prikupljanje otpada, odnosno njegovo razvrstavanje, trebalo bi vremenom donijeti značajne efekte na ekološkom, ali i na ekonomskom planu. Da bi projekt uspio u svojoj namjeni, građani će morati promijeniti ustaljene navike. Dugoročni plan predviđa i izgradnju tzv. “komunalnog dvorišta”, odnosno mjesta gdje će se razvrstani otpad reciklirati i iskoristiti, čime je korist dvostruka: reciklirani materijal moći će biti ponovno upotrijebljen, a gomile smeća kojima zatrpavamo odlagališta postat će suvišna i nepotrebna stvar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti