Počela obnova puta Foča-Šćepan Polje

30.03.2015. 07:54 / Izvor: eKapija.ba
Počela obnova puta Foča-Šćepan Polje

Radnici preduzeća Srbinjeputevi počeli su radove na rekonstrukciji puta Foča-Šćepan Polje koji će podrazumijevati proširivanje najkritičnijih dionica i krivina i postavljanje odbojne ograde u dužini od dva i po kilometra.

Radnici preduzeća Srbinjeputevi počeli su radove na rekonstrukciji puta Foča-Šćepan Polje koji će podrazumijevati proširivanje najkritičnijih dionica i krivina  i postavljanje odbojne ograde u dužini od dva i po kilometra. Nalog za zvaničan početak radova izdalo je JP "Putevi RS", a rok završetka je 60 dana.

Kako je za Radio Foča potvrdio direktor preduzeća „Srbinjeputevi“ Neđeljko Pavlović prvi radovi podrazumijevaju raskresivanje rastinja i pripremu terena za rekonstrukciju puta Brod na Drini-Šćepan Polje. U okviru ove prve faze prioritet je dat dionici puta od kampa Bastasi do granice sa Crnom Gorom, a po završetku ove dionice radovi će se nastaviti na preostalom dijelu puta.

"Mi smo ušli sa mehanizacijom, prvo ćemo pripremiti dionicu za sanaciju, a to podrazumijeva raskresivanje niskog i visokog rastinja, a zatim krećemo sa zemljanim radovima, proširivanjem puta i krivina i postavljanjem odbojnih ograda. Za početak krećemo od petnaestog kilometra ove dionice pa do granice sa Crnom Gorom", rekao je Pavlović.

O obnovi puta prema Šćepan Polju nedavno je u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem razgovarao načelnik opštine Foča Radisav Mašić i dogovorio da se što prije krene sa radovima.

Mašić je rekao da je ovaj putni pravac prioritet za opštinu Foča i dodao da očekuje da će radovi koji su počeli biti završeni do početka turističke sezone.

"Vrijednost radova u ovoj prvoj fazi je oko 623 000 maraka, a ukupno predviđena sredstva za sanaciju puta Brod na Drini-Šćepan Polje iznose oko 1,5 miliona maraka", potvrdio je Mašić.

Na putu Foča – Šćepan Polje, zbog katastrofalnih uslova u januaru se dogodila  nesreća kada je autobus koji je saobraćao ka Crnoj Gori zbog uskog i zaleđenog puta sletio u provaliju u kojoj su život izgubile tri djevojke iz Pala i Podgorice, a povrijeđeno je 13 putnika.

Ova nesreća alarmirala je nadležne, pa je prva mjera bila zabrana saobraćaja za sva vozila nosivosti veće od 12 tona, a brzina kretanja vozila ograničena je na 40 kilometara na čas.

Trajno rješenje

Trajno rješenje za put prema Šćepan Polju treba da ponudi glavni projekat koji je Ministarstvo saobraćaja usaglasilo sa Evropskom komisijom za izradu glavnog projekta Foča – Hum sa međudržavnim mostom i izradu studijske dokumentacije za poboljšanje puta Sarajevo – Foča. Gradnja puta planirana u dvije faze. Prva faza podrazumijeva izgradnju dionice Foča – Šćepan Polje sa novim mostom na rijeci Tari, a druga obnovu puta Foča – Sarajevo sa izgradnjom treće trake preko prevoja Rogoj.

Izvor: Radio Foča

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije