Perspektive razvoja turizma u BiH

03.03.2015. 11:28 / Izvor: Fena
Perspektive razvoja turizma u BiH

Cilj Projekta Adriatic route je podržati razvoj turizma u regiji kreiranjem tematskog turizma, pri čemu se poseban naglasak stavlja na gastronomiju, ali i na ruralni, vjerski, ekoturizam i sportski turizam.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u okviru projekta ''Jadranska ruta za tematski turizam - Adriatic route'' danas je organizirala konferenciju na kojoj su predstavljene politike i strategije iz oblasti turizma i novi potencijalni tematski turistički proizvodi te perspektive razvoja turizma u Bosni i Hercegovini.

Cilj Projekta Adriatic route je podržati razvoj turizma u regiji kreiranjem tematskog turizma, pri čemu se poseban naglasak stavlja na gastronomiju, ali i na ruralni, vjerski, ekoturizam i sportski turizam.

Profesorica Vesna Babić-Hodović, rukovoditeljica tima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji provodi Projekt u saradnji sa SERDA-om kazala je da je riječ o projektu regionalne saradnje koji osim partnera na prostoru BiH, uključuje i partnere iz Hrvatske, Italije, Grčke i Albanije.

Svrha tog projekta je, kako je navela, ''inventura'' postojećeg stanja u oblasti turizma.

"Pokušavamo napraviti programe koji će biti aktuelni i atraktivni za turiste van zimske i ljetne sezone", istakla je Babić - Hodović.

Osim toga cilj je da ti proizvodi budu drugačiji i da se uključi veći broj područja.

Predstavnica SERDA-e Belma Bašić je kazala da je projektom predviđeno kreiranje i razvijane jadranske web-GIS platforme koja će osim engleskog biti dostupna i na svim jezicima zemalja partnera koji učestvuju u projektu da bi se povezale kulture i transportni sistemi regija.

Projekt Adriatic route realizira se u okviru IPA Adriatic Programa u partnerstvu s regijom Epir iz Grčke, provincijom Padova iz Italije, Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA iz Hrvatske, Općinom Saranda iz Albanije i Regijom Marche iz Italije.

Uime DUNEA-e Franica Miloš je istakla da je u tematskom turizmu najvažnije imati dobre saradnike koji su spremi dijeliti ideje te da je početak bitno rezervirati za edukaciju, a poslije se fokusirati na razvoj i kvalitetu proizvoda.

Projekt će biti završen u septembru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti