Otvoren ZEPS 2014: Više izlagača nego prošle godine

30.09.2014. 11:52 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren ZEPS 2014: Više izlagača nego prošle godine
OTVORI GALERIJU

Na sajmištu Kamberovića polje u Zenici danas je svečano otvoren 21. generalni bh. sajam ZEPS 2014. godine koji će ove godine biti održan do 4. oktobra.

Na sajmištu Kamberovića polje u Zenici danas je svečano otvoren 21. generalni bh. sajam ZEPS 2014. godine koji će ove godine biti održan do 4. oktobra. Posljedice poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju ove godine, osjetile su se i na organizaciji ovogodišnjeg ZEPS-a. Tako će uz ovogodišnji 21. generalni bh. sajam ZEPS biti održan i 11. Međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal na kojem će učestvovati 69 izlagača.

Sajam je otvorio federalni premijer Nermin Nikšić koji je kazao da je privreda u Federaciji pokazala izuzetnu vitalnost i snagu, a naši poduzetnici sposobnost da izađu na kraj i sa najtežim problemima. Tome svjedoči i ovogodišnji sajam ZEPS koji je okupio izlagače iz 21 zemlje svijeta, koji ove godine ima 350 izlagača, što je, navodi, broj sa kojim se organizatori sajma mogu ponositi.

"Država kroz svoje institucije treba privredi pomoći više. Koliko god uložimo u pomoć i poticaj privredi, malo je, jer će povrat toga biti višestruk. To je obaveza svih vlada u svojoj zemlji i na tome se treba raditi neprestano. Siguran sam da će i ovaj sajam doprinijeti uspostavi poslovnih kontakata, ugovaranju novih poslova i otvaranju novih radnih mjesta", kazao je Nikšić.

Direktor sajma ZEPS Vedad Šestić je kazao da je osnovni razlog postojanja ovakvog sajmova spajanje ekonomija na mikro i makromplanu.

"ZEPS je do sad uvijek bio važna spona i mjesto okupljanja velikih i uspješnih poslovnih ljudi i firmi iz čitavog svijeta. Želja nam je i obaveza da i ove godine to učinimo", naveo je on. 

Dodao je da je sajam mjesto okupljanja inovatora i stručnjaka iz svih krajeva svijeta čija iskustva bi mogla biti od pomoći da velike katastrofe koje su nas već u nekoliko navrata zadesile ublažimo i preduhitrimo.

Premijer ZDK-a Munib Husejnagić je istaknuo da je ovo mjesto susreta i razmjene iskustava. Dodao je da ovaj sajam istovremeno predstavlja odličnu platformu za prezentaciju privrednika na domaćem i međunarodnom tržištu.

Inače, na ovoj privrednoj smotri, bit će najupečatljivije, kao i ranijih godina, kolektivne izložbe nekoliko država.

Kolektivni nastup na ovogodišnjem ZEPS-u najavile su privredne komore Slovenije, Češke i Hrvatske, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, a prezentacije na sajmu će imati i JP Elektroprivreda BiH  i BH Telecom.

Od stručnih manifestacija, što je već postalo tradicionalno, biće održan Forum metalne industrije BiH sa koga će poslovna i naučna zajednica uputiti svoje poruke izvršnim i zakonodavnim organima za poboljšanje ambijenta u kome privređuje ova vodeća industrijska grana.

S.Bijedić

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti